Draghi v Davosu: ECB odvrátila těžkou úvěrovou krizi

Davos - Evropská centrální banka (ECB) prosincovým masivním uvolněním dlouhodobých půjček komerčním bankám odvrátila v eurozóně těžkou úvěrovou krizi. Dle Maria Draghiho je ale úvěrová aktivita v částech měnové unie nadále závažně narušená. Ministři financí zemí eurozóny vyjádřili ve Švýcarsku uspokojení nad vývojem kolem dohody mezi Řeckem a soukromými věřiteli.

ECB minulý měsíc půjčila evropským bankám v levných tříletých úvěrech v sumě téměř půl bilionu eur. Bankéři v Davosu to označují za možný obrat k lepšímu v řešení krize.

„Víme jistě, že jsme se vyhnuli těžké úvěrové tísni, těžké krizi financování,“ řekl Draghi.

Draghi uvedl, že v některých částech eurozóny funguje úvěrový trh vcelku normálně, jinde je však „těžce narušený“. Jeho slova doložily dnešní údaje ECB, podle nichž objem úvěrů pro firmy v eurozóně klesl v prosinci nejrychleji od roku 2003, kdy se tyto statistiky začaly vést.

Šéf ECB se domnívá, že rizikové přirážky k výnosům státních dluhopisů některých zemí eurozóny zůstanou zřejmě zvýšené. Přivítal i chystanou dohodu EU na centrálním dohledu nad rozpočty. „Je to nezbytné kvůli tomu, aby si země eurozóny začaly opět vzájemně důvěřovat. Tato dohoda je důležitá, protože jde o první krok, jakkoli nesmělý a váhavý, k fiskální unii,“ řekl Draghi.

  • Světové ekonomické fórum v Davosu autor: Nadja Simmen, zdroj: World Economic Forum/Swiss Image
  • Davos autor: Nadja Simmen, zdroj: World Economic Forum/Swiss Image

ECB se nezapojí do dohody o snížení řecké zadluženosti

V minulých dnech se objevily výzvy, aby se k dohodě připojil kromě soukromého i veřejný sektor a zejména ECB, která by mohla odepsat část hodnoty svých řeckých státních dluhopisů. ECB se ale odvolala na to, že jednání vede Řecko v rámci programu „zapojení soukromého sektoru.“

„ECB a eurosystém rozhodně nejsou soukromé. Je teď na řecké vládě, aby v jednáních se soukromými věřiteli rychle zvolila parametry výměny dluhopisů, aby byla zajištěna udržitelnost dluhu,“ prohlásil člen řídicího výboru ECB Jörg Asmussen.

Komisař EU Oli Rehn: Jsme velmi blízko dohodě

Vrcholní ekonomičtí představitelé eurozóny tvrdí, že do sebe začínají zapadat i základní stavební kameny, které jsou nutné k vyřešení dluhové krize v celé eurozóně. To je hlavně snaha posílit takzvaný euroval, tedy záchranný fond eurozóny.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble upozornil, že sestavit nový záchranný program pro Řecko není snadné, protože Řecko neplnilo podmínky pomoci tak, jak bylo dohodnuto. Pomoc Řecku podle něj přesto bude hotova vřádu dnů.

Vydáno pod