Výše obří pokuty pro Telefónicu O2 se ještě může změnit

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) opět řeší výši pokuty, kterou v roce 2004 uložil Českému Telecomu (dnes Telefónica 02) za zneužití dominantního postavení na trhu. Pochybení spočívalo v uzavírání věrnostních smluv. Úřad v roce 2003 rozhodl, že firma musí zaplatit 81,7 milionu korun. Poté však následoval kolotoč soudních sporů. Z lednového rozhodnutí předsedy ÚOHS Petra Rafaje vyplývá, že je pokuta znovu ve hře a teoreticky může být i vyšší.

„Po uvážení délky trvání deliktu ve specifickém období liberalizace telekomunikačního trhu, jsem dospěl k závěru, že je nutné pokutu zvýšit,“ stojí v rozhodnutí, které ale zároveň upozorňuje na řadu složitých právních okolností, které úředníci musí zohlednit. Telefónica 02 nechce obnovení řízení o výši pokuty za údajné zneužití dominantního postavení komentovat. „Vzhledem k tomu, že je to stále předmětem řízení, nebudeme se k tomuto případu vyjadřovat,“ uvedl mluvčí společnosti Hany Farghali s tím, že společnost nechce ani předjímat, jakým výsledkem by mohl spor o téměř 82 milionů korun skončit. 

K předsedovi ÚOHS se případ vrátil zpět od soudů. Rafaj v lednu částečně zrušil původní stanovisko úředníků z roku 2003. Ztotožnil se s jejich argumenty, ale přikázal jim, aby výši pokuty znovu stanovili. Český Telecom pokutu dostal za zneužití dominantního postavení. Firma prý v letech 2001 a 2002 vytvořila bariéru pro rozvoj konkurence na telekomunikačním trhu. Ve smlouvách na tarify Premium, Benefit, Business Optimal, Top a Business Platinum Combi se snažila zavázat si dlouhodobě své klienty různými slevami či výhodami. Tím cenově diskriminovala ostatní, kteří smlouvy neuzavřeli. 

Telekomunikační společnost se proti rozhodnutí ÚOHS odvolala ke Krajskému soudu v Brně. Ten nejdříve její žalobu zamítl, firma však původně uspěla u Nejvyššího správního soudu a posléze i u Krajského soudu v Brně. Poté se věcí znovu zabýval Nejvyšší správní soud, který se však postavil na stranu antimonopolního úřadu. Krajský soud v Brně pak loni případ posunul zpátky k Rafajovi. 

Telefónica O2 podle dostupných informací sankci zaplatila, stát ji ale po jednom z průběžných soudních rozhodnutí musel vrátit. Firma následně dokonce žádala stát o vyplacení úroků z pokuty.