S anonymními akciemi bude ámen

Praha - Do vlády míří návrh zákona na omezení anonymních akcií. Díky nim firmy doposud mohly tajit své vlastníky. Takové podniky je budou muset buď uložit do bankovní úschovy, anebo je zaknihovat v centrálním depozitáři. Kabinet bude o novém zákoně jednat v březnu, parlament by ho měl schválit do poloviny roku. Firmy pak budou mít rok na to, aby se mu přizpůsobily. Pro veřejnost ale zůstanou akcie dál anonymní.

Loni v listopadu koupila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za milion sto tisíc korun 46 procent akcií firmy IZIP. Jestli tehdy část peněz inkasovali spoluzakladatelé IZIPu a europoslanci Miroslav Ouzký s Milanem Cabrnochem, nebo někdo jiný, se ale nikdo nedozví. V tom je právě kouzlo akcií na doručitele. „Nemohu vám k tomu nic říci, protože to nevím,“ potvrdil ředitel VZP Pavel Horák.

Česká republika je dnes jednou z posledních zemí, která stále zcela anonymní akcie povoluje. Kromě Česka už je můžou mít firmy jen v Nauru a na Marshallových ostrovech. A právě to chce teď vláda změnit. Nově by musely firmy s anonymními vlastníky své akcie zaknihovat do centrálního depozitáře nebo uložit u banky. Což znamená, že budou muset své akcionáře odkrýt.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Přístup ke jménům vlastníků akcií ale bude mít jen policie, státní úřady či zadavatelé veřejných zakázek. „Chceme, aby orgány činné v trestním řízení a obecně o obecně orgány státu měly možnost získat informaci, kdo je vlastníkem akcií, a tím bojovat proti tomu, aby někdo skrze anonymní akcie pral svoje špinavé peníze,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Veřejnosti zůstanou vlastníci akcií na majitele dál skrytí. A právě to vadí neziskovým organizacím. „Může se s tím začít obchodovat nebo se objeví alternativní rejstříky a výpisy akcionářů,“ myslí si ředitel Transparency International David Ondráčka. Odpůrci návrhu by nejradši anonymní akcie zrušili úplně. Podle zastánců je i stávající návrh úspěchem. „Není to úplné zrušení, ale registrace na jméno, takže majitel bude dohledatelný,“ říká vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (VV).