Německo se vyhýbá otázce posílení záchranných fondů

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová se před pondělním mimořádným summitem Evropské unie postavila k sílícím výzvám na zvýšení záchranných fondů eurozóny opět vyhýbavě. K jejich posílení o víkendu na končícím Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu vyzvala měnovou unii šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová a nejvyšší finanční činitelé USA, Británie a Japonska.

Merkelová nevylučuje navýšení Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), pokud se v příštích měsících krize v eurozóně dál zhorší. Přesvědčit o tom vládní koalici však může jen hrozba katastrofy. Vláda dala najevo, že do března by se o zvýšení ESM žádné diskuse vést neměly.

MMF vyzívá k posílení

Lagardeová uvedla, že MMF by mohl zvýšit svou podporu eurozóně, vyzvala však měnovou unii, aby učinila první krok a zesílila svou vlastní „protipožární zeď“.

„Navršily se už takové tlaky, že nastal čas k řešení. Klíčové je, aby členové eurozóny vybudovali jasnou a jednoduchou protipožární zeď, která může zastavit nákazu a obnovit v eurozóně takovou důvěru, aby jí to umožňovalo plné financování svých potřeb,“ řekla šéfka MMF.

Americký ministr financí Timothy Geither v pátek apeloval na Evropu, aby se zavázala ke zvýšení své finanční ochrany. Podle bankéřů, kteří se setkání s Geithnerem v Davosu zúčastnili, by Washington rád viděl zvýšení ESM na trojnásobek, tedy 1,5 bilionu eur.

Ministr financí USA Timothy Geithner
Zdroj: ČT24

K výzvám vůči eurozóně se připojil britský ministr financí George Osborne, který byl v Davosu jediným evropským ministrem na sobotní panelové diskusi o globálním ekonomickém výhledu pro tento rok. MMF tento týden předpověděl eurozóně pro tento rok návrat do poklesu, který výrazně sníží výkon globální ekonomiky a ohrozí ji recesí.

Pro posílení se vyslovil i japonský ministr hospodářství Motohisa Furukawa

„Bez zřetelného kroku Evropy nebudou země jako Čína ochotny poskytnout MMF více peněz,“ tvrdí čínský ministr hospodářství Motohisa Furukawa.

Lagardeová vyjádřila přesvědčení, že pokud by zdroje MMF vzrostly na úroveň dostatečnou k záchraně velkých ekonomik eurozóny jako Itálie, posílilo by to důvěru investorů natolik, že by se ve skutečnosti tyto peníze použít vůbec nemusely. „Pokud to bude dostatečně velké, pak se to nepoužije. Totéž platí pro protipožární zeď eura,“ řekla šéfka MMF.