Sarkozy: Evropa nad propastí nestojí

Paříž – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy je přesvědčen, že situace kolem krize eura se uklidňuje a stabilizuje. „Prvky stability finanční situace ve světě a v Evropě byly položeny,“ prohlásil Sarkozy v rozhovoru, který několik francouzských televizních kanálů zařadilo do vysílání v nejsledovanějším čase. „Evropa už nestojí nad propastí,“ dodal.

Prezident rovněž oznámil zvýšení daně z přidané hodnoty ve Francii z 19,6 na 21,2 procenta v zájmu posílení sociální politiky. Zdaněny mají být podle něj finanční transakce. Vyjádřil také přesvědčení, že deficit francouzských veřejných financí bude za rok 2011 nižší, než se očekávalo. Schodek by prý mohl činit 5,4 nebo dokonce 5,3 procenta HDP místo očekávaných 5,7 procenta.

Sarkozy dal také jasně najevo, že bude v jarních prezidentských volbách usilovat o znovuzvolení, i když kandidaturu oficiálně stále ještě neoznámil. „Mám schůzku s Francouzi, nebudu se jí vyhýbat,“ řekl Sarkozy v rozhovoru. Sarkozyho hlavní konkurenti přitom kandidaturu ohlásili už dříve. Za opoziční socialisty jde do boje o Elysejský palác jejich šéf François Hollande, jenž je podle průzkumů hlavním favoritem voleb. Sarkozymu pak šlape na paty šéfka krajní pravice Marine Le Penová. 

Vydáno pod