ABB koupí americkou firmu Thomas & Betts

New York – Švýcarská strojírenská firma ABB koupí americkou společnost Thomas & Betts Corp. A to za 3,9 miliardy dolarů (74,4 miliardy Kč). ABB díky tomu posílí svoji pozici v severní Americe. Thomas & Betts, která sídlí v Memphisu, vyrábí elektrické komponenty pro průmyslové firmy v USA, Kanadě a Evropě. Její škála výrobků sahá od konektorů pro kabely po tepelná zařízení a ventilátory. Její tržní kapitalizace činí tři miliardy dolarů a jejími hlavními konkurenty jsou firmy Cooper Industries a Hubbell.

ABB zaplatí za jednu akcii Thomas & Betts přes sedmdesát dolarů v hotovosti, což ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií představuje zisk čtyřiadvaceti procent. „Tato transakce přináší výraznou hodnotu pro naše akcionáře a umožní Thomas & Betts urychlit naši strategii globálního růstu,“ uvedl v prohlášení generální ředitel americké firmy Dominic Pileggi.

ABB díky akvizici získá napojení na více než 6 000 distribučních míst a velkoobchodů v Severní Americe. Thomas & Betts prodává mnoho svých produktů americkým energetickým firmám, které by v příštích několika letech měly zvýšit své výdaje za výstavbu nových přenosových sítí a modernizaci svých elektráren v souladu s novými předpisy pro ochranu životního prostředí. 

ABB už koupila třeba americkou softwarovou firmu Ventyx

ABB v posledních dvou letech začala masivně nakupovat další společnosti. Mimo jiné v roce 2010 převzala aktivity v oblasti průmyslových motorů firmy Baldor Electric a za více než miliardu dolarů koupila americkou softwarovou firmu Ventyx. Loni koupila australského výrobce softwaru Mincom. Generální ředitel Jeo Hogan nedávno uvedl, že firma má mezery ve Spojených státech a na trhu PLC, malých zařízení pro automatizaci procesů. 

ABB působí v oblasti energetiky a automatizace. Dodává zařízení ropným, plynárenským a energetickým firmám. Má více než sto tisíc zaměstnanců přibližně ve 100 zemích světa. V Česku podniká v osmi lokalitách. Hlavními konkurenty ABB jsou francouzská firma Schneider a německý Siemens.