Šanghaj se má stát finančním centrem srovnatelným s Londýnem

Peking/Šanghaj – Čína chce udělat ze své finanční metropole Šanghaje do poloviny desetiletí globální centrum obchodování s čínskou měnou jüanem. Uvádí se to v plánu rozvoje Šanghaje, který dnes zveřejnila čínská státní plánovací komise a šanghajský magistrát. Pro Čínu je to součást strategie, podle níž se má Šanghaj do roku 2020 stát mezinárodním finančním centrem srovnatelným s New Yorkem, Londýnem a Hongkongem.

Dokument předpokládá, že v Šanghaji se zvýší objem obchodování do roku 2015 na trilion jüanů ročně z necelých 400 bilionů jüanů v roce 2010. Referenčním kurzem pro domácí i zahraniční obchodování s čínskou měnou bude denní střední kurz stanovovaný centrální bankou. Měřítkem pro úvěry v jüanech bude vládou podpořená sazba pro mezibankovní úvěry Shibor (Shanghai Interbank Offered Rate).

Čína chce svým rozhodnutím mimo jiné motivovat zahraniční firmy, aby obchodovaly s akciemi denominovanými v jüanech na čínských akciových trzích namísto Hongkongu a dalších burzách. Úřady také diskutují o možnosti zavést na šanghajské burze „mezinárodní sekci“. Šanghajský starosta však tento měsíc uvedl, že na to zatím není vhodná doba.

Čína se nechce vzdát kontroly nad jüanem

Devizoví obchodníci považují dnešní zveřejnění plánu mimo jiné za vzkaz Pekingu, že hodlá udržet pohyb kurzu jüanu pod svou kontrolou. Kurz čínské měny je totiž v poslední době stále více pod vlivem obchodování v Hongkongu a dalších trzích mimo vlastní Čínu. Peking vyjadřoval nelibost nad tímto vývojem tím, že občas oficiální denní kurz stanovoval velmi odlišně od výsledků hongkongského obchodování, řekl agentuře Reuters nejmenovaný obchodník jedné evropské banky v Šanghaji. „V tomto smyslu publikovala státní plánovací komise své stanovisko ve velmi citlivém čase a znamená to, že se čínská vláda snaží ještě jednou zdůraznit, že má v určování hodnoty jüanu poslední slovo,“ dodal.

Čínská měna za minulý rok posílila o osm procent. Přesto podle Mezinárodního měnového fondu zůstává jüan podhodnocený a měl by posílit mnohem více. Čínskou měnovou politiku opakovaně napadají i Spojené státy, které poukazují na to, že Peking uměle udržuje svou měnu příliš slabou, aby získal nespravedlivou obchodní výhodu.

Šanghaj
Zdroj: Isifa/Rex Features/Ben Pipe

Čínský premiér Wen Ťia-pao v rozhovoru pro dnešní vydání deníku People's Daily naopak prohlásil, že jeho vláda udrží jüan na „rozumné a rovnovážné“ úrovni. Zároveň je prý odhodlána posílit flexibilitu směnného kurzu své měny.