Stávka Belgičany nakonec nezaskočila

Brusel/Praha – Belgii sevřely protesty. Poprvé za téměř dvě desetiletí se jednalo o generální stávku. Podle plánů odborů, které stávku svolaly na protest proti schváleným škrtům a hlavně proti vládnímu návrhu důchodové reformy, se měl život v Belgii takřka zastavit. Problémy byly především v dopravě. V souvislosti se stávkou byly zrušeny i některé lety z bruselského mezinárodního letiště do Česka. Zcela uzavřeno bylo letiště v Charleroi.

Stojí vlaky, neotevřely se školy ani úřady

Ke generální stávce se dnes připojili zaměstnanci soukromého i veřejného sektoru. Nejezdily mezinárodní rychlovlaky Thalys a Eurostar, stála i místní hromadná doprava. Osiřelé dnes ráno zůstalo i vlakové nádraží v Ghetu, které je běžně druhou nejrušnější železniční stanicí v Belgii. Uzavřena byla také řada jeslí, škol a úřadů.

Na Česko belgická stávka na letištích ani na železnici žádný velký dopad neměla. „Kvůli stávce v Belgii byl zrušen jen jeden dnešní večerní let z Bruselu se společností Brussels Airlines ve 22:40 a úterní odlet z Prahy zpět v 6:45,“ informovala mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Jinak ale lety mezi Prahou a Bruselem létaly od rána podle letového řádu. Situace na bruselském letišti, hlavní letecké tepně Belgie, tak nakonec nebyla tak dramatická, jak se ještě v minulých dnech zdálo. Zcela zavřené bylo naopak mezinárodní letiště v Charleroi, ze kterého ale žádné spoje do Česka nelétají.

Ve stínu protestů se v Belgii koná summit lídrů EU

Protesty nakonec nijak zvlášť nezkomplikovaly ani summit EU, na němž se vedoucí představitelé členských zemí unie snaží dokončit plánovaný pakt rozpočtové kázně. Právě úspory, k nimž jsou mnohé vlády nuceny pod drtivými dopady krize přistupovat, leží odborům v žaludku.

Belgičanům se nelíbí návrh, podle kterého bude možné odejít do předčasného důchodu nejdříve v 62 letech, tedy o dva roky později než dosud. Změnit by se měly také způsoby výpočtu výše penzí. Stávku dnes neprovázely ani žádné masivní protesty v ulicích, na které je Belgie při podobných událostech zvyklá. Jinak tomu ale možná bude 29. února, kdy do belgické metropole svolaly protest celoevropské odbory, které chtějí manifestovat proti způsobu, kterým vlády bojují s krizí.

Generální stávka byla v Belgii naposledy v roce 1993. Například v Bruselu ale zřejmě lidé už předem s problémy počítali a řada z těch, kteří nestávkovali, si vzala volno. Provoz v ranní špičce tak byl paradoxně přinejmenším na první pohled slabší, než tomu většinou bývá. Na několika místech Belgie také podle místních médií protestující na silnicích vytvořili barikády, avšak na hlavních trasách na Brusel byl provoz více méně plynulý.