Facebook na burzu? Jasno bude už možná tento týden

New York – Už ve středu mohou akciové trhy zažít dlouho očekávanou událost – svůj vstup na burzu by měla oznámit společnost Facebook. Podle listů Wall Street Journal a Financial Times předá největší sociální síť na světě americkému burzovnímu dozoru dokumenty, které jsou předpokladem pro veřejné obchodování akcií firmy. K samotnému vstupu Facebooku na burzu by pak mohlo dojít v dubnu nebo v květnu.

Facebook potřebuje peníze, aby mohl dál zůstat zadarmo. Odborníci, na něž se odvolává Wall Street Journal, odhadují, že Facebook bude oceněný na 75 až 100 miliard dolarů. Prvotní nabídka akcií by měla firmě přinést 10 miliard dolarů a zajistit jí tak prostředky na další rozvoj.

Na vstupu Facebooku na burzu vydělají i banky. Za to, že mu na trh pomůžou, si přijdou na slušnou provizi. „Mluví se o bankách Goldman Sachs a Morgan Stanley. Pokud jde o výši jejich odměny, u takhle velkých IPO to budou desetiny procenta,“ upřesnil specialista Patria Finance Ondřej Palát.

„IPO Facebooku bude ikonickou záležitostí,“ poznamenal šéf investiční společnosti Montgomery & Co James Montgomery. Pro Facebook by tudíž nemělo být problémem si vyjednat, aby poplatek za poradenství činil pouze jedno procento z celkového výnosu. I při tak nízkém poplatku by se odměna bankám pohybovala kolem 100 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy korun). Banky si přitom za poradenství při úpisu akcií v menších objemech běžně říkají o sedm procent z částky, kterou firma úpisem akcií získá. U velkých zakázek je emitent schopen vyjednat poplatek jen kolem dvou až tří procent z celkové částky.

Investoři se Facebooku na burze nemohou dočkat už několik let. „Podle mě si akcie Facebooku povedou výborně. Byl by naprostý šok, kdyby jeho úpis nebyl úspěšný,“ míní zakladatel investiční společnosti DCM Dixon Doll. Někteří odborníci ovšem tvrdí, že sociální síť nemá na svou velikost dostatečně ziskový potenciál. Poukazují také na to, že vstup na burzu je pro mladé firmy, které za sebou mají explozivní růst jako Facebook, obvykle velmi obtížný. Těžko u investorů konkurují cenným papírům zavedených firem, mezi které patří například Microsoft nebo Apple.

IPO Facebooku se blíží (zdroj: ČT24)

Například ruský podnikatel Jurij Milner, který vlastní akcie Facebooku za víc než půl miliardy dolarů, má ale jasno. „Nemyslím si, že se kolem internetových firem tvoří nová investiční bublina. Akcie Facebooku podle mě po úpisu budou posilovat,“ konstatoval Milner.

V pátek vyvolaly spekulace o vstupu Facebooku na trh nadšení mezi investory do internetových firem. Akcie Zyngy nebo Linktinu posílily o několik procent. Případná květnová premiéra Facebooku na burze by ale právě těmto firmám spíše uškodila – část investorů totiž své peníze na nákup Facebooku získá prodejem akcií jiných internetových firem.