Olympus, který čelí skandálu, se chce spojit s Fujifilmem

Tokio - Japonská společnost Fujifilm Holdings Corp. má zájem o spojení s firmou Olympus, kterou nyní otřásá skandál kolem zatajování ztrát z investic a snaží se posílit své finance. Analytici však upozorňují, že případnému spojení obou firem by mohl zabránit antimonopolní úřad.

Hlavní akcionáři Olympusu dávají přednost spojení s partnerem před prodejem celé firmy nebo jejího majetku. Olympus však drží 70 procent na globálním trhu diagnostických endoskopů a Fujifilm 15 procent, což by podle analytiků mohlo být významnou překážkou ve spojení obou firem. 

„Považujeme se za nejlepšího partnera pro obchodní spojení, který by umožnil udržet celosvětovou konkurenceschopnost a zároveň přispět k celkovému rozvoji zdravotnického průmyslu,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel Fujifilm Šigehiro Nakadžima. Poznamenal také, že Fujifilm má znalosti v hlavním oboru podnikání Olympusu, tedy endoskopech, a obě firmy mají v tomto oboru oblasti, ve kterých mohou spolupracovat, aniž by to narušilo konkurenci. 

Rozhovor s Romanem Všetečkou (zdroj: ČT24)

Zájem o posílení vztahů s Olympusem dnes vyjádřil také výrobce zdravotnického vybavení Terumo, který již dvě procenta Olympusu vlastní a rozšířil by tak svou pozici na trhu. To ovšem chtějí i další firmy. Kolem Olympusu krouží například firma Sony, která si brousí zuby na spotřební elektroniku, ale mohla by proniknout i do zdravotnické oblasti. Prezident Olympusu Schuichi Takayama dodal, že jakékoliv rozhodnutí o spojení by mělo udělat nové vedení firmy, které by se mělo ujmout funkce v dubnu.

Vydáno pod