Ruzyně přestává stíhat, potřebuje nový navigační systém

Praha – V loňském roce české nebe překřížilo dohromady 714 tisíc letadel. A intenzita letů nadále stoupá. Pražské letiště Ruzyně se bude muset vzrůstající hustotě letů, která se během deseti let zdvojnásobila, přizpůsobit. Řízení letového provozu proto potřebuje nový navigační systém za miliardu korun, který umožní bezpečnou koordinaci víc letadel najednou.

V letní špičce během hodiny může nad Českou republikou přeletět až 160 letadel. Denně jich je na 2 000. A číslo se neustále zvyšuje tak rychle, že navigátoři by během pěti let přestali stíhat řídit letový provoz. „Mohlo by se stát, že náš systém nebude na velmi vysoké nárůsty počtů letadel, které nás čekají, připravený,“ upozorňuje ředitel letového provozu Jan Klas.

Řízení letového provozu si proto chce pořídit nový navigační systém zhruba za miliardu. Navigátoři by díky němu mohli současně sledovat víc letadel a pomohl by také zvýšit bezpečnost cestujících. V opačném případě by hrozilo, že by Řízení letového provozu nad Česko pustilo pouze ta letadla, která zde přistávají. Ostatní by musela republiku obletět. „To je varianta, která občas v Evropě nastává, nám se to naštěstí dlouhodobě vyhýbá,“ dodal Klas.

Letadel nad Evropou stále přibývá

I přes krizi, která letectví silně zasáhla, se hustota leteckého provozu na evropském nebi  zvětšuje. Zatímco v roce 2001 přelétlo přes Česko 360 tisíc letadel, loni to bylo už přes 700 tisíc. „Pokud srovnáváme provoz tady na Ruzyni za posledních deset let, tak počet cestujících se skoro zdvojnásobil. Přilétají sem větší letadla a také v roce 2006 sem přišla řada nízkonákladových dopravců,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Cestující se teď z Prahy dostanou bez mezipřistání do víc než 150 destinací. Vybírat si ke svému letu mohou asi z padesátky aerolinek.