Z Řecka odtéká kapitál, řecké HDP kleslo o 5,5 procenta

Atény/Brusel - Objem úvěrů soukromému sektoru v Řecku v prosinci opět klesl, v ročním přepočtu o 3,2 procenta. Naopak objem vkladů v bankách se o 0,8 procenta zvýšil, oznámila dnes řecká centrální banka. Za pokračujícím poklesem objemu úvěrů stojí dopady úsporných opatření společně s pokračující recesí řecké ekonomiky. Předseda dozorčí rady německého finančního ústavu Commerzbank Klaus-Peter Müller dnes uvedl, že pokud chce Řecko přežít a v budoucnu stále nežádat ostatní členské země eurozóny o pomoc, mělo by se zbavit eura.

Záznamy ukazují, že tempo poklesu objemu úvěrů se v listopadu zrychlilo. Úvěry byly v minulosti hlavní hnací silou růstu řecké ekonomiky do té doby, než se ukázalo, že se Řekové neúměrně zadlužují. V současné době jsou podmínky pro poskytování úvěrů nesrovnatelně přísnější.

Commerzbank: Řecko se musí zbavit eura, zbytečně zemi svazuje

„Co potřebují? Dalších 15 miliard eur? Pokud si myslíte, že je to posledních 15 miliard, u kterých se přepočítají, tak všechno nejlepší. Oni se vrátí pro další peníze, neskončí to, dokud je nepřinutíte schválit strukturální reformy. To ale nebude trvat jen dva nebo tři roky, mluvíme o 20, 30 nebo 40 letech,“ uvedl Müller. Jednotná evropská měna podle něj pro Řecko představuje zátěž a zemi zbytečně svazuje.

Šéf dozorčí rady upozornil, že Řecku nijak nepomůže, když je budou vlády jednotlivých zemí eurozóny stále nutit, aby se navléklo do okovu v podobě eura. Jednotná měna totiž Řecku dovolí vnitřní fiskální úpravu, to znamená prostřednictvím výdajových škrtů a snižování mezd. 

Eura
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Z Řecka odchází kapitál

Objem bankovních úvěrů domácnostem a soukromým neziskovým institucím se v prosinci snížil o 3,9 procenta po listopadovém poklesu o 3,8 procenta. Objem úvěrů firmám se snížil o 1,8 procenta, zatímco listopadový pokles činil jedno procento. Prosincový růst objemu vkladů v bankách je světlou výjimkou, neboť vklady předtím klesaly nepřetržitě po celý rok. Za prosinec objem vkladů činil 174,23 miliardy eur (zhruba 4,4 bilionu korun), o měsíc dříve to bylo 172,89 miliardy eur. Vklady se tenčí z velké části proto, že z Řecka v obavách z dopadů dluhové krize odchází kapitál. 

Hrubý domácí produkt Řecka loni podle odhadů zaznamenal pokles o více než 5,5 procenta. Tamní ekonomika, která se na objemu HDP celé eurozóny podílí jen asi z 2,5 procenta, klesá už několik let.