Honda se vzpamatovává z tsunami a dohání konkurenci

Tokio - Japonská automobilka Honda se zatím nevyrovnala s následky loňského ničivého zemětřesení a vlny tsunami. Její zisk se v posledním loňském čtvrtletí propadl o 41 procent. Problémy mají i další japonští výrobci aut. Letošní rok ale slibuje obrat.

Třetí největší japonská automobilka kvůli zemětřesení v Japonsku a ničivým záplavám v Thajsku zavírala továrny a přišla o čtvrt milionu hotových aut. Za fiskální rok, který končí v březnu, proto Honda vydělá jen 215 miliard jenů, tedy necelé tři miliardy dolarů, nejméně za poslední tři roky. 

„Hondu tyto události zasáhly spíš méně než ostatní japonské výrobce a postupně by se z toho mohla dostat rychleji,“ myslí si David Brzek, makléř Fio banky. Firma nedávno uvedla na trh novou generaci modelu Civic a letos chce vyrobit nejvíc aut v historii - přes čtyři miliony. O Hondu má kromě Japonců zájem i stále více Američanů. Konkurence ale nespí. 

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

„Z situace v loňském roce nejvíce vytěžilo GM a potom korejský koncern Hyundai, pod který spadá značka Kia. Tyto dva subjekty rostly právě na úkor japonských výrobců,“ řekl Jan Blažek, šéfredaktor Auto 7. Výsledky General Motors se investoři dozví 16. února. Už příští týden ale ukáže, jak na tom byla Honda ve srovnání s japonskými konkurenty Nissanem a Toyotou.