Facebook je jen krůček od vstupu na burzu

Praha – Zástupci Facebooku by dnes měli předat americkému burzovnímu dozoru dokumenty, které jsou předpokladem pro veřejné obchodování akcií firmy. Zájem investorů je obrovský. Podle Wall Street Journal, který informaci přinesl jako první, jsou mezi hlavními zájemci investiční banky Morgan Stanley a Goldman Sachs. Dle agentury Reuters však už Facebook jmenoval pět manažerů chystané primární nabídky svých akcií a za hlavního organizátora zvolil investiční banku Morgan Stanley.

Největší nabídka akcií v historii technologického sektoru a jedna z největších vůbec má mít počáteční cíl pět miliard dolarů (97 miliard korun). Facebook by měl pode zdrojů předat příslušné dokumenty burzovním úřadům během dneška. „Co se týče technologického sektoru, mělo by jít o největší IPO technologické firmy v historii,“ uvedl portfoliomanažer společnosti Conseq Michal Stupavský.

Ovšem pět miliard dolarů je jen předběžná hodnota a čeká se, že nabídka se bude v dalších měsících podle reakce investorů zvyšovat, informovala agentura IFR ze skupiny Thomson Reuters. Podle ní budou dalšími manažery emise Goldman Sachs, Bank of America, Merrill Lynch, Barclays Capital a JP Morgan, syndikát upisovatelů však může být ještě rozšířen. Facebook zprávu komentovat odmítl.

Facebook shání peníze pro další expanzi

Nejpopulárnější sociální síť současnosti s 800 miliony uživatelů je tak trochu svět sám pro sebe. Majitelé tohoto fenoménu nyní po několika soukromých nabídkách akcií učiní další krok pro vstup na burzu. Důvod je prostý – sehnat peníze pro masivní expanzi.

Načasování začátku primární nabídky by znamenalo, že na veřejný trh by mohly akcie Facebooku vstoupit někdy v květnu. Primární nabídka dominantní internetové sítě zastíní všechny ostatní emise firem z technologického sektoru, z nichž nejvyšší byla zatím emise akcií Googlu v hodnotě dvou miliard dolarů. Bude také jednou z největších v historii amerických akciových trhů.

„Je skutečně zásadní, pokud se sociální síť dokáže proměnit v platformu jako například Windows nebo Android, protože na tom můžete postavit řadu věcí včetně třeba nakupování. Takže si představte svět, ve kterém jste na Facebooku pořád. Toho přesně chtějí dosáhnout a veřejná nabídka akcií jim pro to má sehnat peníze,“ tvrdí Lance Ulanoff, editor amerického serveru Mashable, který se zaměřuje na sociální média.

Prvotní veřejná nabídka akcií by měla Facebooku přinést 10 miliard dolarů, což by hodnotu firmy stanovilo na 75 až 100 miliard dolarů a Facebook by tím vtrhl do 50 největších společností světa.

Anupam Palit, hlavní analytik Greencrest Capital

„Dokud nepřišel Facebook, sociální média jsme prakticky neznali. Je to největší společnost ve svém oboru a věříme, že co ji činí odlišnou od všech ostatních, kteří šli na burzu, je její velmi vysoká ziskovost.“

Se vstupem na burzu bude muset Facebook odkrýt své finanční karty. A zajímavé bude také sledovat osud zakladatele Marka Zuckerberga – to, zda zůstane v čele firmy, nebo stejně jako bývalí šéfové Googlu Brin a Page najme zkušeného manažera.

Vydáno pod