Snižování deficitu brání oživení řecké ekonomiky, soudí MMF

Atény – Řecká snaha snížit svůj rozpočotvý deficit omezuje oživení ekonomiky. Pro dnešní vydání řeckého listu Katimerini to uvedl šéf inspekčního týmu Mezinárodního měnového fondu Poul Thomsen. Zadlužená země však podle něj zároveň v rámci chystaného druhého úvěrového programu musí urychlit strukturální reformy. Ty naopak chřadnoucí ekonomiku mohou nastartovat.

Thomsenova slova naznačují, že MMF není spokojen s výsledky prvního záchranného balíku z jara 2010, který za úvěry v globálně rekordní sumě 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč) vyžadoval po Řecku drastické škrty výdajů a zvyšování daní.

„Budeme muset poněkud zpomalit, co se týče adaptace veřejných financí, a pohnout rychleji – mnohem rychleji – se zaváděním reforem,“ poznamenal zástupce MMF. Zavádění reforem vedlo k těžkým sociálním nepokojům a k prohlubování ekonomického propadu, který dál podkopal veřejné finance a nutil Atény k dalším a dalším úsporným krokům se stejně neblahými důsledky. Razantní úspory bez ohledu na ekonomiku si vynucovalo zejména Německo.

Druhý záchranný balíček je velmi blízko

Thomsen sdělil, že trojice mezinárodních věřitelů – MMF, Evropská komise a Evropská centrální banka – je už ke sjednání druhého záchranného programu v předpokládané sumě 130 miliard eur velmi blízko. Atény potřebují nové peníze už příští měsíc, jinak hrozí zemi vyhlášení platební neschopnosti. „Jednání o programu bude dokončeno velmi brzy, je to otázka dní,“ řekl Thomsen.

MMF však před svým souhlasem s novým úvěrem potřebuje od hlavních řeckých politických stran jasné ujištění, že se budou držet sjednaných dohod i po nadcházejících parlamentních volbách. „Potřebujeme ujištění, že ať bude u moci kdokoli a bude si přát udělat v ekonomické politice rozumné změny, bude to v souladu s dohodnutými cíli a základním rámcem dohody,“ řekl Thomsen.

MMF
Zdroj: Jim Lo Scalzo/ISIFA/EPA

Další podmínkou MMF je sjednání dohody o výrazném snížení řeckého dluhu u soukromých věřitelů, která má být dokončena tento týden. Thomsen k tomu uvedl, že do oddlužení se zřejmě budou muset zapojit i věřitelé z oficiálního sektoru.

Mezinárodní oficiální věřitelé nyní požadují po Aténách mimo jiné reformy penzí, naplnění plánu propustit pětinu státních úředníků nebo snížení minimální mzdy. Požadují rovněž, aby vláda dokončila proces otevírání kvótami a licencemi uzavřených profesí a předložila zákony, které zpružní mzdy a posílí otevírání trhů zboží a služeb.