Eurokomisaři zablokovali fúzi Deutsche Börse a NYSE

Londýn – Evropská komise dnes zablokovala plán transatlantické fúze burzovních společností Deutsche Börse a NYSE Euronext, které chtěly vytvořit největší burzovní skupinu světa. Spojením by vznikla dominantní síla na evropském trhu finančních derivátů (opcí a termínových kontraktů), což by podle komise výrazně omezilo hospodářskou soutěž v tomto segmentu.

„Fúze mezi Deutsche Börse a NYSE Euronext by vedla téměř ke světovému monopolu v evropských finančních derivátech,“ uvedl v prohlášení výkonného orgánu Evropské unie komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Dodal, že nápravná opatření, která obě firmy nabízely, obavy komise zdaleka neřešila. Evropská komise rozhodla až po nezvykle ostré debatě. Řada komisařů totiž návrhu oponovala, protože brání vzniku „evropských šampiónů“ globálního trhu. Nejvíce se údajně o fúzi zasazoval francouzský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier. 

Akcionáři i USA fúzi schválili, přes Evropu ale neprošla

Antimonopolní odbor komise odmítl argumenty obou firem, podle nichž je trh derivátů globální, a tudíž by spojené skupině konkurovala americká CME Group. Odbor poukázal na to, že nová skupina by díky fúzi derivátových trhů Eurex a Liffe vlastnila více než 95 procent trhu obchodování s kontrakty na referenční krátkodobé úrokové sazby a německé vládní dluhopisy. Obě burzy se dohodly na fúzi v hodnotě devíti miliard dolarů (173 miliard korun) loni v únoru. Akcionáři obou firem spojení schválili v červenci a regulační orgány ve Spojených státech povolily spojení v prosinci. 

Po všeobecně očekávaném verdiktu Deutsche Börse oznámila, že od celé transakce odstupuje. NYSE k verdiktu uvedla, že nyní bude usilovat o rozvoj lukrativních obchodů s deriváty sama. „Využijeme výhod naší finanční síly a prostřednictvím nových iniciativ budeme vyhledávat příležitosti k růstu v derivátech,“ uvedl šéf provozovatele newyorské akciové burzy Duncan Niederauer.

Komentář Milana Vaníčka (zdroj: ČT24)

NYSE Euronext vznikla v dubnu 2007 spojením newyorské burzy NYSE a evropského provozovatele akciových trhů Euronext. NYSE Euronext vedle akciové burzy v New Yorku provozuje trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži. Deutsche Börse provozuje frankfurtskou akciovou burzu a derivátovou burzu Eurex. 

Komise dosud zablokovala 21 fúzí

Současný systém monitorování fúzí Evropskou komisí (EK), která se snaží zabránit velkým podnikům získat dominantní postavení na trhu, funguje od roku 1990. Od té doby se EK ke konci loňského roku zabývala 4 857 případy (loni jich bylo 309). Dosud Evropská komise zablokovala 21 fúzí, přičemž některá tato její rozhodnutí posléze zrušil Evropský soudní dvůr (dnes Soudní dvůr EU). Naposledy loni v lednu zablokovala EK fúzi řeckých leteckých společností Aegean Airlines a Olympic Air, protože by sloučení podniků vedlo k monopolu na řeckém dopravním trhu.

Vydáno pod