Spasitel Lumia – Nokia vkládá do nového modelu veškeré naděje

Praha – Finský gigant Nokia čtrnáct let ovládal byznys s mobilními telefony. Jeho sláva ale postupně upadá. Pozici světové jedničky přebírá jihokorejský Samsung, který zabírá výrazný podíl i v nejvýnosnější kategorii chytrých telefonů. Na tomto poli chce Nokia ostatním výrobcům konkurovat novým modelem Lumia. Smartphone s operačním systémem od Microsoftu může firmu z krize vytáhnout, nebo ji potopit ještě hlouběji.

Nokia své eso z rukávu vytáhla již loni v říjnu. Od té doby si model Lumia pořídil milion lidí v západním světě. Loňské Vánoce se firmě přesto příliš nepovedly, prodeje chytrých telefonů klesly o 31 procent. V posledním čtvrtletí proto Nokia zaznamenala ztrátu více než jedné miliardy eur, ještě před rokem přitom hlásila zisk tři čtvrtě miliardy.

Do nových modelů s Windows firma vkládá veškeré své naděje a zároveň i veškeré marketingové prostředky. Kombinaci finských mobilů s americkým operačním systémem věří i generální ředitel Stephen Elop. Jsme ve válce mobilních ekosystémů a na hřišti už jsou silní hráči. My ale teď s Lumií dokazujeme, že na to hřiště patříme taky, prohlásil.

Představení telefonu Lumia
Zdroj: Kevork Djansezian/ISIFA/Getty Images

Windows dnes drží dvouprocentní podíl na trhu operačních systémů, do svých telefonů ho ale začali instalovat všichni výrobci kromě Applu. I díky tomu se podle odhadů analytiků mohou do tří let stát dvojkou na trhu a předběhnout právě iOS v iPhonech a iPadech.

Filip Kůžel, Mobilmania

„Všechny aspekty trhu nasvědčují tomu, že třetí hráč celé scéně prospívá.“

Nokia se snaží jistit i na nových trzích s růstovým potenciálem. Nové telefony s Windows na ně však zatím nedorazily. Co se týče velkých trhů, jako je Indonésie nebo Vietnam, tak tam jdeme primárně s telefony střední a nižší třídy, konstatoval šéf české pobočky Nokia Petr Kasa.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Stephen Elop už ohlásil radikální změnu celé firmy, která by měla proběhnout během letošního roku. Propustí víc než 3 500 lidí a zavře továrnu v Rumunsku. Otázkou zůstává, jestli na změny v Nokii počká trh, na kterém se prodává šestnáct telefonů za vteřinu, tedy třiapůlkrát víc, než se rodí dětí.