Americké úřady našly stamiliony z MF Global, zpět je asi nezískají

New York - Američtí vyšetřovatelé vystopovali stamiliony dolarů, které zmizely ze zkrachovalé makléřské firmy MF Global. Našli téměř všechny prostředky, které se ze společnosti ztratily loni v říjnu, kdy skandálním způsobem zbankrotovala. Peníze se nacházejí v různých bankách a u obchodních partnerů či zákazníků firmy. Není ovšem jisté, zda se je úřadům podaří získat zpět. Někteří příjemci prostředků na ně totiž měli nárok, což vše komplikuje, napsal dnes list The New York Times.

MF Global se dostala do potíží mimo jiné kvůli nákupům evropských státních dluhopisů, a stala se tak první velkou americkou obětí dluhové krize eurozóny. Do hledáčku vyšetřovatelů se dostala zejména kvůli svým účetním postupům, kdy zřejmě v rozporu se zákonem používala peníze klientů pro svévlastní transakce. Škoda se může pohybovat mezi 600 miliony až 1,2 miliardy dolarů (až 22,9 miliardy korun). 

Vyšetřovatelé již zřejmě přišli na to, co se s penězi firmy dělo. Své poznatky ale zatím nechtějí zveřejňovat, aby neohrozili další vyšetřování a záchranu peněz vyvedených z makléřské firmy. MF Global byla významným hráčem na burzách v Severní Americe, Asii i v Evropě, kde působila jako makléř i jako agent pro vypořádání finančních transakcí. Finanční skupinu od března 2010 řídil Jon Corzine, který dříve působil v bance Goldman Sachs a býval také guvernérem amerického státu New Jersey a senátorem. Po skandálu z čela firmy loni v listopadu odstoupil.

Vydáno pod