Rozpočtový europakt by mohl položit vládu. ČR bude litovat, zní z Bruselu

Praha/Brusel – Kvůli připravovanému evropskému paktu o rozpočtové disciplíně to v české vládě vře. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zopakoval svou hrozbu, že TOP 09 odejde z vlády, pokud nebude smlouva o rozpočtové unii podepsána. Kvůli sporu zkrátí dokonce i svou cestu do Izraele. A ostrá slova na adresu paktu zaznívají v Bruselu – podle šéfa socialistických europoslanců Hannese Swobody není smlouva potřebná a zbytečně rozděluje Evropu.

Ve vládě to znovu vře. Položit by ji tentokrát mohla smlouva o rozpočtové disciplíně, ke které se Česko spolu s Velkou Británií odmítlo připojit. Důvodů to má hned několik, tvrdí premiér Petr Nečas (ODS). Vadí mu například nevyjasněnost případného ratifikačního procesu v České republice nebo to, že pakt podle něj nedává nečlenským zemím eurozóny dostatečnou účast na summitech zemí platících eurem.

Podle Schwarzenberga je odmítnutí paktu ovšem chyba a ODS svým odmítavým postojem ke smlouvě sleduje své vnitrostranické zájmy, nikoliv zájmy České republiky. „Pro TOP 09 jsou evropská témata stěžejní, my jsme to jasně vyjádřili v programu,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Strana věří, že se jí podaří koaliční partnery přimět, aby na smlouvu změnili názor.

Petr Nečas a Radek John
Zdroj: ČT24

Podle ODS je spor jen nafouknutá bublina

ODS spor vnímá jako nafouknutou bublinu. „Neměli bychom tento okamžik příliš prožívat,“ míní Nečas. Poznamenal, že vývoj okolo smlouvy může být „ještě velmi zajímavý“. Pozorovatelé podle něj možná budou překvapeni, které další země na počátku března nakonec smlouvu nepodepíšou a jak budou postupovat ratifikační procesy.

Na nesmlouvavý postoj ministra zahraničí odpovídá ODS kritikou. „Pan předseda TOP 09 by měl rozlišit, kdy mluví jako ministr zahraničí, třeba na zahraniční služební cestě, a kdy mluví jako předseda strany,“ míní předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Do sporu se znovu vložil i prezident republiky Václav Klaus. Ten vzkázal předsedovi TOP 09, aby nepoužíval silná slova o tom, že premiér škodí republice.

Všechny spory uvnitř koalice se zatím podařilo vyřešit na koaličních schůzkách. To, jestli se podaří uhasit i tento požár, bude jasné až po návratu Karla Schwarzenberga ze zahraničí. Vrátit se má ve čtvrtek.

V kuloárech se ovšem hovoří o tom, že za sporem ODS a TOP 09 může být snaha položit vládu. „Pan Sobotka je vyšetřován policií kvůli OKD a pan ministr financí má své záměry a mluví o nějakých možnostech vytvoření koalice,“ upozornil předseda VV Radek John. Opozice nicméně tvrdí, že o ničem podobném neví. „Čas od času se ptáme jednotlivých vládních stran, jestli jsou ochotny nové volby vyvolat. Zatím je reakce negativní,“ tvrdí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)

Šéf lidoveckých europoslanců: Česko bude litovat

Ostrá slova na adresu České republiky zaznívají i z Bruselu. „Dva státy se rozhodly hrát sólo, čehož budou pak samy litovat,“ prohlásil šéf nejsilnější lidovecké frakce v Evropském parlamentu Joseph Daul.

Jenže zatímco včera stály Česká republika a Velká Británie osamoceny, dnes už zaznívají hlasy také z Francie, že smlouva není ideální. Irsko a Dánsko volají po referendu. A ani europoslanci nejsou v názorech na smlouvu jednotní. Dnes se do ní ostře pustil například šéf socialistických europoslanců Swoboda.

Hannes Swoboda

„Místo sjednocování Evropy tato smlouva Evropu rozděluje na EU27 a EU25. (…) Smlouva není potřebná a to, zda bude ratifikována, je otevřenou otázkou.“

Návrh rozpočtového paktu počítá s tím, že by státy do svého právního řádu, nejlépe přímo do ústavy, měly zakotvit pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný nebo v přebytku. Povolený bude u strukturálního rozpočtu deficit do výše 0,5 HDP dané země. Na to, zda země „zlaté“ pravidlo ukotvily v domácím právu, či ne, bude dohlížet Soudní dvůr EU. Provinilé zemi by mohl udělit pokutu do výše 0,1 procenta HDP.

Vydáno pod