Ekvádor musí zmodernizovat těžbu ropy

Quito – Ekvádor hledá možnosti, jak oživit produkci ropy. Před dvěma lety stát tamní těžařský průmysl znárodnil a technologie pomalu stárnou. Prezident Correa proto plánuje podepsat smlouvu se zahraničními společnostmi, které mají způsob těžby nerostné suroviny zmodernizovat.

Jádrem nové dohody je nabídka Ekvádoru přepustit soukromým firmám část zisku, výměnou za to stát chce, aby společnosti investovaly téměř 2 miliardy do nových technologií. Soukromníci ale nemají zisk jistý. „Smlouvy byly navrženy tak, že firmy dostanou peníze jen tehdy, pokud se skutečně podaří zvýšit produktivitu. Všechno proto záleží na výsledcích,“ upozornil ekvádorský prezident Rafael Correa.

Marco Calvopina, generální ředitel největší těžařské firmy v zemi Petroecuador, čeká, že se díky dohodě letošní produkce ropy zvýší až o desetinu. Největší investice se plánují do rafinérií Shushufindi Aguarico a Libertador-Atacapi.

Těžba ropy v Ekvádoru
Zdroj: ČT24

Prvně jmenovaná by mohla vyprodukovat až 60 tisíc barelů ročně, u druhé bude úspěch, pokud se podaří udržet stávající úroveň 16 tisíc barelů. „Výrobní kapacita rafinerie se nezvýší. Bude ale růst její výkon, protože budeme pracovat rychleji a s nižšími náklady,“ uvedl Calvopina

Ekvádor je nejmenší ze členů Organizace zemí vyvážejících ropu. V roce 2010 zestátnil veškerou produkci této suroviny. Soukromé společnosti, které vlastnily asi polovinu trhu, tehdy musely s vládou podepsat smlouvu, nebo ze země úplně odejít.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)