Rada ČNB rozhodne o výši úrokových sazeb

Praha - Bankovní rada České národní banky bude dnes odpoledne rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Zveřejní také novou makroekonomickou prognózu. Analytici tuzemských komerčních bank většinou očekávají, že rada ponechá hodnoty sazeb beze změny. A to nejen v řádech měsíců, ale po celý letošní rok. V praxi by to znamenalo, že základní úroková sazba zůstane na rekordně nízké úrovni 0,75 procenta, kde je od předloňského května.

Dlouhodobě nejisté vyhlídky evropské ekonomiky bankovní radu k žádným změnám nedotlačí, míní množí čeští analytici. „Nevidíme důvod, proč by bankovní rada ČNB měla na následujících zasedáních přistoupit ke zvyšování sazeb, tedy pokud koruna zůstane pod úrovní 26 Kč/EUR,“ tvrdí Jiří Škop, analytik Komerční banky.

„Na únorovém zasedání ČNB změnu sazeb nečekám. I s ohledem na vyjádření členů měnové rady by to byla rána z čistého nebe. Bude důležité s dalším rozhodováním počkat na výsledek lednové inflace,“ doplňuje Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. U základní sazby, od které se odvíjí úroky komerčních úvěrů, by tak v tabulce zůstala hodnota 0,75 procenta. To v praxi znamená levné půjčky a hypotéky.

Někteří experti jdou se svými tipy ještě dál. Úvěrové sazby prý zůstanou stejné nejen v příštích měsících ale i v celém příštím roce. Česká národní banka navíc podle řady analytiků nijak zásadně nezmění názor na to, jak se bude domácí ekonomika vyvíjet. To by znamenalo, že za nejpravděpodobnější bude dál považovat slabý růst.

Jednání bankovní rady se dnes zúčastní šest ze sedmi členů rady. Nepřítomen bude viceguvernér Mojmír Hampl.

ČNB rozhodne o úrokových sazbách (zdroj: ČT24)