Šéf Gazpromu dementoval zprávy o snižování dodávek plynu do EU

Moskva - Druhý muž ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexander Medveděv nechápe zprávy, podle nichž se vývoz ruského plynu do Evropy zasažené krutými mrazy snižuje. Gazprom naopak roztáčí svůj export na západ na maximum, uvedl Medveděv, který řídí vývozní divizi Gazpromu.

„Naše společnost zvýšila dodávky plynu do evropských zemí … uprostřed tvrdé zimy v Rusku a Evropě na maximum,“ tvrdí Medveděv ve svém prohlášení. Dodal, že nyní proudí plyn z Ruska do Evropy ročním tempem 180 miliard krychlových metrů ve srovnání se 150 miliardami metrů krychlových loni touto dobou.

Tento týden se objevily zprávy, že Gazprom kvůli mrazům v Rusku export do Evropy omezuje. Evropská komise uvedla, že dodávky plynu do Itálie přes Rakousko jsou proti normální úrovni nižší o zhruba deset procent, což potvrzují údaje italského přepravce plynu Snam. Podle ruského listu Vedomosti docházejí podobné zprávy i z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska.

Česká republika pocítila „nevelké“ snížení dodávek z Ruska, píše deník s odvoláním na mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského. Stejný jev zaznamenal slovenský plynárenský podnik SPP i Polsko a Madarsko.

Zprávy z firmy si protiřečí

Gazprom ve středu popřel zprávu agentury Interfax, podle níž firma výrazně omezuje export zemního plynu do evropských zemí, aby pokryla domácí poptávku, zvýšenou kvůli vlně mrazů. Koncern uvedl, že kontrakty s evropskými klienty dodržuje, plynovod Blue Stream do Turecka pracuje na plnou kapacitu a dodávky přes plynovod Jamal se proti předchozímu týdnu zvýšily o pětinu.

Problémy s uspokojováním poptávky nicméně včera agentuře Reuters potvrdil i zdroj z Gazpromu. „Některé požadavky jsou vyšší, než mohou plynovodem projít,“ uvedl zdroj. „Požadavky na plyn jsou zvýšené už víc než týden,“ dodal s tím, že se Gazprom vytrvale snaží dodávku pokrýt. Podle zdrojů listu Vedomosti jsou potíže s uspokojování dodávek jen přechodné a brzy se vyřeší.

Gazprom dodává zhruba čtvrtinu veškerého plynu, který se v Evropě spotřebuje. Spolehlivost ruských dodávek však již v minulosti pokulhávala. Snížily se například kvůli sporům Ruska s Ukrajinou o transitní poplatky. To v Evropě vyvolalo diskusi o bezpečnosti dodávek z Ruska.