Lidé v Evropě kouří méně, tabákové firmy přesto vydělávají

Praha – Počet kuřáků ve vyspělých zemích klesá. Jen za posledních 30 let přestaly kouřit desítky milionů lidí. Tabákovým firmám to však příliš vadit nemusí, jejich byznys je stále výdělečný. Děkovat za to mohou mladým trhům v rozvojovém světě. Zlatý důl najdou hlavně v Africe, kde regulace tabáku v podstatě neexistuje.

Spotřební daň na tabák se v Česku za posledních 10 let změnila sedmkrát, průměrnou cenu za krabičku cigaret to zvýšilo dvojnásobně. Podobná situace panuje v celé Evropě. Na celém kontinentě přišly tabákové firmy za posledních 30 let o desítky miliónů zákazníků. I přesto ale patří k nejvýdělečnějším.

Kuřáci se sice zbavují svého zlozvyku, tabákovým firmám se přesto daří držet vysoké výnosy. „Firmy v posledních 10letech podstatně výrazně zvýšily svou efektivitu. Přesto, že se dramaticky zvýšily spotřební daně na tabákové výrobky, firmy jsou schopný přinést akcionářům solidní výnos,“ tvrdí analytik Petr Zajíc. Velké výnosy podle něj tabákové firmy mají díky tomu, že jsou kapitálově silné se silným cashflow.

Podle senátora a známého zastánce kuřáků Jaroslava Kubery jsou neřesti jako alkohol a cigarety pro stát velmi dobrým zdrojem příjmů. „To je také důvod, proč stát nesahá k nějakému radikálnímu opatření nebo zákazu,“ myslí si předseda ústavně-právního výboru. Regulací ve vyspělých ekonomikách přesto přibývá a to nutí tabákové firmy přesunout se na mladé trhy jako je Čína nebo Indie. 

Tabákové firmy přesedlaly na mladé trhy (zdroj: ČT24)

Zlatým dolem ale bude hlavně Afrika, která poskytuje výrobcům cigaret výborné podmínky.„Když jedete v Africe u kteréhokoli města, potkáte desítky bilbordů, které slibují, že když budete kouřit, budete úspěšní,“ kritizuje nulovou regulaci tabáku americká společnost pro léčbu rakoviny. Závislost Afričanů na tabáku se neustále zvyšuje.

Právě díky příjmům z mladých trhů a díky stále se zdražujícím cigaretám na Západě bude podle analytiků tabákový průmysl i do budoucna jednou z nejvýhodnějších investic.