Švýcarská banka Wegelin umožňovala úniky daní, tvrdí USA

Washington - Spojené státy obvinily nejstarší soukromou švýcarskou banku Wegelin & Co. z toho, že bohatým Američanům údajně umožňovala daňové úniky. Už začátkem ledna byli tři bankéři banky Wegelin obviněni z toho, že v letech 2008 a 2009 pomáhali americkým daňovým poplatníkům utajit existenci jejich bankovních účtů ve Švýcarsku. S odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti o tom informovala agentura Reuters.

Minulý týden švýcarský peněžní ústav, který byl založen v roce 1741, prodal své aktivity mimo Spojené státy skupině Raiffeisen Group. Tento krok má ochránit aktivity banky před možnými dopady sporu s americkými úřady ve věci údajného napomáhání ke krácení daní.

Obviněním banky Wegelin utrpí tradice přísného bankovního tajemství, jejíž počátky ve Švýcarsku sahají až do středověku. Znamená to naopak body pro americkou justici, která už několik let vede spor se Švýcarskem kvůli daňovým únikům.

Například v roce 2009 banka UBS zaplatila za urovnání sporu v případě daňových úniků 780 milionů USD (14,87 miliardy Kč) a odevzdala do USA jména 4500 klientů.