Šéf Budvaru zřejmě končí, jeho hlavu chce ministr Bendl

České Budějovice - Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) se chystá odvolat dlouholetého šéfa Budějovického Budvaru Jiřího Bočka. Odstoupit by mohl už v nejbližších dnech. Důvodem jsou prý například vleklé spory o známku Budweiser Bier s americkým pivovarem Anheuser Busch. Bočkův nástupce zatím není znám. Bočka se zastal stínový ministr zemědělství ČSSD Michal Hašek - Bendl by podle něj měl zadat v pivovaru nezávislý audit, jinak nebude odvolání dlouholetého ředitele firmy věrohodné.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) se ve vládě o změnách ve vedení čtvrtého největšího pivovaru v zemi zatím nemluvilo, sám je ale nevyloučil. „Chci vidět zprávu o fungování podniku. Teprve pak se rozhodnu, co uděláme,“ sdělil deníku Nečas. Ministerstvo zemědělství nařídilo v Budvaru, který je národním podnikem, audit, jehož výsledky mají být známy koncem března. 

Petr Bendl se zatím o možném odvolání generálního ředitele pivovaru nechce vyjadřovat. „Vyloučit ani potvrdit nemohu v tuto chvíli nic,“ řekl Bendl, kterému podle jeho slov vadí zejména dlouhý spor o známku Budweiser Bier. Nicméně v rozhovoru pro ČT24 se velmi podivoval, že za posledních 9 let nebyla v národním podniku provedena žádná kontrola hospodaření. O Bočkově osudu tak zřejmě rozhodnou výsledky auditu. „Pokud kontrola hospodaření dopadne dobře, není se čeho bát,“ dodal ministr zemědělství.

Petr Bendl, ministr zemědělství:

„Osobně nemám vůbec dobrý pocit z míry profesionality řešení právních sporů společnosti.“

Petr Bendl
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Sám Boček o svém odvolání neví, připustil ale, že se mu zprávy o takovém úmyslu donesly. „Už jsme za takovým vrcholem soudních sporů, které vrcholily v roce 2003. Dá se říct, že se nás druhá strana snažila utahat, to se jim nepovedlo, my jsme naopak rozšířili obchodní aktivity,“ komentoval Boček loni v srpnu spory podniku s americkým pivovarnickým koncernem Anheuser-Busch.

Podle bývalého člena ODS Michala Doktora, který byl do minulého týdne členem dozorčí rady Budvaru, může být nařízený audit pouze záminkou k personálním změnám.

Budvaru se daří výborně

Budějovický Budvar loni prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, což je meziročně o 5,5 procenta více. Pivovar tak zaznamenal druhý nejlepší výsledek ve své stošestnáctileté historii. Lepší měl pouze v roce 2000, tehdy prodal 1,35 milionu hektolitrů piva. Meziročně loni podnik dosáhl také nárůstu tržeb o 1,9 procenta. Pro Budvar je důležitý export, loni vyvezl téměř polovinu své produkce. Jiří Boček národnímu podniku šéfuje 21 let.

Doktora, který minulý rok poté, co ho premiér Nečas nechtěl jmenovat ministrem průmyslu a obchodu, opustil stranu a ve sněmovně vystupuje jako nezávislý, v dozorčí radě nahradil Bendlův poradce Tomáš Jindra. Ten má vazby na Ivo Rittiga, podnikatele často spojovaného s ODS. Podle HN by se změny v Budvaru měly udát na základě dohody mezi Rittigem a Dlouhým, jenž je často označován za kmotra. Bendl ovšem tyto spekulace popřel. „To zásadně odmítám,“ prohlásil.

Hašek se Bočka zastává a mluví o „kmotrech z ODS“

Generálního ředitele se zastal stínový minstr zemědělství a místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Kritizovat Budvar za to, že bojuje s americkým gigantem Anheuser Bush o ochrannou známku, to je jako kritizovat zajíce, který peláší a za zády má lišku nebo vlka,“ upozornil jihomoravský hejtman Hašek. Připomněl, že ze 115 soudních sporů, které mnohdy sám nevyvolal, jich Budvar 82 vyhrál a v současné době zbývá k dořešení 22 soudů ve 14 zemích.

Podle Haška je také dost obtížné zpochybňovat odbornou a manažerskou úroveň Bočka. „Kumuloval prostředky na účtech, financoval rozvoj firmy, choval se jako odpovědný manažer,“ míní Hašek a volá po provedení auditu nezávislou firmou. Výsledky kontroly by pak ministerstvo podle něj mělo zveřejnit. Pokud audit nepotvrdí výrazné pochybění nynějšího managementu firmy, potvrdí se domněnky, že „kmotři ODS se snaží Budvar nejdříve ovládnout, potom možná podojit a následně také zprivatizovat“, prohlásil Hašek.

Boček vydělal státu víc než miliardu, poukazuje budějovický primátor

Za Bočka se dnes postavil také primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. „Neexistuje žádný objektivní důvod, proč by měl Jiří Boček křeslo ředitele Budějovického Budvaru opustit. Podle veřejně dostupných informací vydělal během svého působení v čele pivovaru státu více než miliardu korun,“ uvedl Thoma.

Budějovický Budvar jako jediný velký pivovar zůstává ve vlastnictví státu. Ministerstvo zemědělství již několik let plánuje transformovat Budvar na akciovou společnost. Ministr Bendl nedávno popřel, že by stát chtěl Budvar následně privatizovat.

Vydáno pod