Maloobchodní tržby v prosinci stouply, analytici mírní nadšení

Praha - Zejména díky dobrým výsledkům v motoristickém segmentu tržby v maloobchodě loni v Česku meziročně vzrostly o 1,9 procenta. Loni v prosinci byly tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel bez očištění vyšší o 1,6 procenta. Proti listopadu se tržby očištěné o sezonní vlivy a pracovní dny zvýšily reálně o půl procenta. Data dnes přinesl Český statistický úřad. Analytici ovšem mírní nadšení, vyhlídky na letošní rok podle nich nejsou příliš růžové, maloobchodní tržby zřejmě klesnou.

„Za celý loňský rok si maloobchod připsal reálný nárůst necelá dvě procenta, tedy o něco více než za rok 2010, avšak bez aut a pohonných hmot to bylo jen procento jedno. Výsledky obchodu nejsou tedy nijak ohromující a navíc v roce 2012 se dá čekat, že budou ještě horší,“ myslí si Petr Dufek z ČSOB, podle kterého vyšší inflace doprovázená jen pomalým zvyšováním mezd letos povede k reálnému poklesu výdělků domácností.

Miroslav Novák, Akcenta:

„Domácnosti v prosinci hodily starosti za hlavu a snažily si poslední měsíc v loňském roce užít. Jeden měsíc však není schopen zvrátit vývoj tržeb za celý rok.“

Za loňský prosinec se meziměsíčně tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel po očištění o sezonní vlivy a pracovní dny zvýšily reálně o půl procenta a meziročně, očištěné pouze o pracovní dny, o 3,3 procenta. V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot loni vzrostly tržby reálně meziročně o 0,4 procenta, přičemž růst byl zaznamenán pouze v prvním pololetí, v druhé polovině roku převládl pokles.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se za prosinec zvýšily reálně meziměsíčně o 1,3 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 7,1 procenta. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 3,8 procenta, v tom za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 5,2 procenta, za opravy klesly o 2,4 procenta.

Domácnosti během prosince příliš nešetřily

Prosincové maloobchodní tržby analytiky překvapily růstem o 1,6 procenta. „Překonaly tržní i naše očekávání. Tahounem byl opět motoristický segment, ale ve srovnání s předešlými měsíci výrazněji k prosincovému růstu přispěl i prodej nepotravinářského zboží,“ uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

Prosinec podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank potvrdil stagnující spotřebu domácností, což bylo patrné po celé druhé pololetí loňského roku. „Je patrné, že domácnosti, které během podzimu prokazovaly značnou úspornost ve svém spotřebním chování, na výdajích souvisejících s Vánocemi nešetřily. To se projevilo růstem ve většině skupin spotřebního zboží s výjimkou potravin a pohonných hmot,“ podotkl.

Nákupní košík
Zdroj: ISIFA/EPA/Julian Stratenschulte

Tržby za nepotravinářské zboží stouply o 2,6 procenta, meziroční pokles nastal pouze v září. Prodej potravin klesl o 1,2 procenta, přičemž vyšší úrovně ve srovnání s předchozím rokem dosáhl v lednu, únoru a dubnu. Tržby za pohonné hmoty s výjimkou srpna celoročně klesaly, celkově o 3,5 procenta.

Pikora: Evropa i Česko míří do recese

Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance vidí další vývoj v maloobchodu pesimisticky. „Krize v eurozóně se projeví na všech frontách. Celá Evropa směřuje do recese a ČR tam směřuje také. Místo toho, aby se domácnosti dočkaly nějakých stimulů, dostaly podpásovou ránu ve formě zvýšení nižší sazby DPH. Všude se bude šetřit. Jedinou cestou, jak zabránit růstu cen, bude prodej na první pohled stejného výrobku, ale s nižší váhou nebo objemem,“ míní Pikora, který letos očekává pokles maloobchodních tržeb v průměru o dvě procenta.

Vydáno pod