Dodávky plynu z Ruska stále přiškrceny, klienti se ale prý bát nemusí

Praha - Dodávky ruského plynu do ČR přes Ukrajinu zůstávají nadále mírně nižší proti běžné úrovni tohoto období. Dovozce RWE to kompenzuje plynem ze severního plynovodu Nord Stream a koneční spotřebitelé pokles v dodávkách nepociťují. Pokles dodávek plynu z Ruska i nadále hlásí řada zemí Evropské unie, situace však nedosahuje krizové úrovně, sdělila Evropská komise. Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom problémy s dodávkami nicméně popírá.

„Nadále registrujeme mírný pokles objemů oproti normálu. Dodávky jsou potvrzovány s našimi dodavateli na denní bázi,“ uvedl mluvčí RWE Martin Chalupský. „Mohu potvrdit, že pokles dodávek plynu hlásí různé členské státy: Polsko, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Bulharsko Rumunsko, Řecko a Itálie,“ potvrdila mluvčí evropského komisaře pro energetiku Marlene Holznerová. Krizová situace však podle ní nenastává, protože všechny tyto země jsou schopny zajistit si surovinu z jiných zdrojů, buď ze zásobníků, nebo náhradní dodávky ve formě zkapalněného plynu LNG.

Marlene Holznerová, mluvčí eurokomisaře pro energetiku

„Ať způsobuje narušení dodávek, co chce, jsme dnes v mnohem lepší pozici, než během poslední plynové krize.“

Ani Česko se nemusí snížení dodávek bát

Přes pokles dovozu plynu z východu jsou dodávky do ČR i ke konečným spotřebitelům podle Chalupského bez komplikací. Plyn do ČR putuje z 50 procent východní cestou a z 50 procent severní trasou přes Nord Stream, kterým proudí ruský plyn po dně Baltu a přes Německo. „Téměř naplno také těžíme z našich podzemních zásobníků, v nichž máme vzhledem k mírným teplotám v předchozích zimních měsících nadstandardní zásoby zemního plynu. Jsme přesvědčeni, že se současnými zásobami bez problémů vydržíme do konce topné sezony,“ dodal Chalupský.

Díky modernizaci a rozšíření podzemních zásobníků mohou plynaři nyní podle Chalupského čerpat z podzemních kapacit o zhruba tři miliony metrů krychlových plynu denně více než během minulé zimy.

Plyn
Zdroj: Jason Merritt/ISIFA

Současné snížení dodávek zemního plynu z Ruska je důsledkem mimořádně mrazivého počasí v Rusku a také v celé východní Evropě. Slovensko ve čtvrtek hlásilo pokles dodávek plynu z Ruska o 30 procent. Méně plynu od ruského Gazpromu odebírá také například Polsko a Itálie. Polský plynárenský monopol PGNiG však odpoledne oznámil, že jeho dodávky od ruského Gazpromu se už vrátily na normální úroveň. Nevyloučil ale možnost dalšího mírného poklesu v příštích dnech.

Gazprom snížení dodávek popírá

„Naše společnost zvýšila dodávky do evropských zemí na maximum,“ prohlásil šéf exportního oddělení Gazpromu Alexandr Medvěděv. „Ukrajina nyní odebírá plyn ročním tempem 60 miliard kubíků, což je značně nad dohodnutou úrovní,“ zopakoval.

Ukrajina, přes kterou tranzit do Evropy probíhá, okamžitě zareagovala prohlášením, že i ona plní dle dohody. „Státní energetická společnost Naftogaz garantuje, že bude plnit dohodnuté schéma dodávek plynu do evropských zemí i domácím zákazníkům,“ uvedl Naftogaz.

Spory mezi Ruskem a Ukrajinou vedly už v roce 2009 k výpadkům dodávek plynu do Evropy. Gazprom tehdy obvinil Ukrajinu, že odčerpává část plynu z tranzitního plynovodu, aniž by platila účty. Poté tranzit přes Ukrajinu zastavil. Zhruba dvoutýdenní výpadek způsobil značné problémy především Bulharsku. K omezení výroby v podnicích využívajících plyn muselo sáhnout také například Slovensko.