Nezaměstnanost v USA klesá, mzdy stoupají

Washington - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla v lednu na 8,3 procenta z prosincových 8,5 procenta a dostala se tak na nové minimum za téměř tři roky. Americká ekonomika vytvořila minulý měsíc 243 000 nových pracovních míst, nejvíce za devět měsíců a mnohem více, než se čekalo. Dnešní údaje ministerstva práce USA ukázaly, že oživení amerického trhu práce z posledního čtvrtletí loňského roku stále ještě pokračuje.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadovali, že ekonomika vytvoří v lednu 150 000 míst a zmírní růst z prosincového tempa 203 000 míst. U míry nezaměstnanosti čekali analytici přetrvání na 8,5 procenta. Od srpna se tak tento ukazatel snížil o 0,8 procentního bodu.

Velmi silná byla tvorba míst v soukromém sektoru, kde vzniklo 257 000 příležitostí. Je velmi pozitivní, že nezaměstnanost netáhne stát, ale místní firmy. Růst byl přitom prakticky všeobecný a týkal se většiny odvětví, včetně dopravy, velkoobchodu a maloobchodu, kde se čekal po Vánocích útlum. Údaje o počtech nových pracovních míst za předešlé dva měsíce dnes statistici přehodnotili o celkem 60 000 míst nahoru.

Vývoj nezaměstnanosti v USA
Zdroj: ČT24/U.S. Bureau of Economic Analysis

Další příznivou zprávou byl růst průměrných hodinových výdělků zaměstnanců za leden o čtyři centy, což by se mělo projevit i na spotřebních výdajích. Zpráva celkově naznačuje, že očekávání útlumu americké ekonomiky pod vlivem nastupující ekonomické recese v Evropě se na ochotě firem najímat zaměstnance negativně neprojevila. Podle analytiků povedou zřejmě nové údaje také k tomu, že centrální banka (Fed) zatím odloží k ledu plány na další podporu americké ekonomiky prostřednictvím nových injekcí peněz na trh.

Problémy  s nezaměstnaností ve Spojených státech ale zdaleka nekončí. Přibývá totiž lidí, kteří si práci hledat přestali nebo těch, kteří ji nemůžou najít už delší dobu. Skutečně tak pracují ani ne dvě třetiny práceschopných Američanů. Nejméně za 30 let.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně vzrostla v prosinci na 10,4 procenta a dostala se tak na nejvyšší úroveň od zavedení eura.

Vydáno pod