Souběh funkcí vás může připravit o důchod i nemocenskou

Praha – Mnozí lidé v Česku mohou přijít o důchod a nemocenskou. Podle odborníků se ministerstvu práce nepodařilo odstranit chybu v zákoně, kvůli které správa sociálního zabezpečení už jednou odmítla vyplatit nemocenskou. V nejistotě zůstávají všichni, kteří se před rokem 2012 ocitli v takzvaném souběhu funkcí. Týká se to mnohých manažerů, ale i drobných podnikatelů.

Šéfové firem, kteří jsou ve své vlastní firmě i zaměstnaní, nemají nárok na nemocenskou. Nezáleží ani na tom, zda řádně platili pojištění nebo ne. Můžete platit všechna pojištění a přesto v případě úrazu nedostat ani korunu. Důvodem je takzvaný souběh funkcí. V Česku je takových smluv desítky tisíc. Systém fungoval bez problémů až do roku 2010. Pak ale Česká správa sociálního zabezpečení odmítla vyplatit nemocenskou jednateli společnosti, ve které byl zároveň zaměstnán. Ten se obrátil na soud a neuspěl. Podle Nejvyššího správní soudu se totiž nikdy nemohl stát zaměstnancem.

Podobně by to mohlo dopadnout i s vyplácením důchodů u členů představenstev, kteří měli zároveň uzavřeny pracovní smlouvy. „Správy sociálního zabezpečení mají naprosto široce otevřená vrata a prostor pro to, aby jim v budoucnu ten nárok na důchod zamítly,“ říká Alena Foukalová, prezidentka daňové komory. 

Manažeři v souběhu funkcí se už se začínají o budoucnost svých důchodů zajímat. „Máme případy, kdy jsme řešili situace, kdy bylo sporné, zda k souběhu funkcí došlo, tudíž zda některým osobám vznikne nárok na důchod,“ upozorňuje Robert Bezecný z Deloitte. Správa sociálního zabezpečí ale veřejnost uklidňuje. Případ nemocenské z roku 2010 byl údajně specifický a ojedinělý.

Problém měla vyřešit novela obchodního zákoníku, která začala platit od letošního roku. Nestalo se tak. Komora daňových poradců navrhovala zákonodárcům ustanovení, které mělo zpětně chránit lidi, kteří se ocitli v souběhu funkcí před rokem 2012. Do novely se ale nedostalo kvůli retroaktivitě. A tak jistotu, že dostanou důchod, tito lidé stále nemají.