Gazprom šetří plyn pro Rusy, Evropa dostává méně

Moskva - Ruský koncern Gazprom není s to momentálně plnit zvýšené objednávky na dodávky plynu do Evropy, vyvolané abnormálně silnými mrazy, protože přednost má ruský trh. Vyplynulo to podle ruských agentur ze schůzky zástupců koncernu s premiérem Vladimirem Putinem. Gazprom současně ujistil, že dříve dohodnuté kontrakty se západními odběrateli plní.

„V současné době se dodávky do vzdálenějšího zahraničí plní v souladu s kontraktem. Objem objednávek se však zvyšuje (…). Dodatečné objemy, o které naši západoevropští partneři žádají, momentálně nemůžeme uspokojit,“ řekl náměstek šéfa Gazpromu Alexandr Kruglov. Dodávky do Evropy tak podle něj putují podle dříve potvrzeného plánu.

Rusko je na prvním místě

Putin označil za prioritní úkol plynárenského koncernu zajistit domácí spotřebu v Rusku, ale současně požádal o maximální úsilí při zajištění exportu. Nynější situace s dodávkami do Evropy podle premiéra potvrzuje opodstatněnost nových ruských plynovodů Nord Stream a South Stream. „Mohu potvrdit, že poklesly dodávky plynu do několika členských států. Není to ale ještě krizová situace,“ prohlásila Marlene Holznerová, mluvčí EU.

Plyn
Zdroj: Jason Merritt/ISIFA

Z prvního, který z Ruska vede po dně Baltského moře do Německa, je od loňského roku v provozu první větev, druhý se má začít stavět. „Nebylo by zbytečné poukázat na ty, kteří nám bránili stavět Nord Stream. Kdyby nepřekáželi, stála by už druhá větev a obě potrubí by byla plná. Pro nové plynovody by už Gazprom otevřel nová naleziště (….) a dnešní problémy by nebyly,“ prohlásil ministerský předseda podle agentury RIA Novosti.

Daniela Pirschelová, mluvčí slovenského ministerstva hospodářství:

„Nejde tu o množství, které by mohlo jakýmkoliv způsobem narušit bezpečnost dodávek plynu na území Slovenska. V případě potřeby můžeme čerpat z podzemních zásobníků plynu nebo rezervních toků z Česka a Rakouska.“

Pokles ruských dodávek do Evropy hlásila v minulých dnech řada dovozců, včetně Česka a Slovenska, avšak s tím, že by to zákazníci neměli pocítit; zatím všechny země jsou schopny zajistit si surovinu z jiných zdrojů, zejména podzemních zásobníků. Gazprom dříve zprávy o omezování dodávek do Evropy kvůli prudkému zvýšení poptávky v Rusku popíral a tvrdil, že naopak roztáčí svůj export na západ na maximum.

Plynovou krizi zažívala Evropa pravidelně každou zimu až do roku 2009. Bylo to kvůli nevyřešeným sporům Moskvy a Kyjeva o výši plateb za surovinu a tranzit. Tehdejší premiérka Tymošenková podepsala s Ruskem smlouvu, za kterou teď sedí ve vězení, a dalším krizím předešla. Letošní výpadek je jiný - všichni se shodují, že za něj může výhradně počasí.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)