Francouzské letecké společnosti jsou ve stávce, pocítí to i Praha

Paříž - Ve Francii začala čtyřdenní stávka zaměstnanců leteckých společností. Pařížská letiště ale tvrdí, že dopady na cestující nejsou nijak velké. Dopravci totiž zhruba 100 letů zrušili nebo přeložili v předstihu, takže cestující se mohli na problémy včas připravit. Dopady francouzské stávky už pocítili i cestující z pražského ruzyňského letiště.

Podle odborového svazu pilotů SNPL se prvního dne stávky zúčastnilo 50 procent pilotů a v příštích dnech se čeká zvýšená účast. Stávkuje se kvůli údajnému omezení práva na stávku. Vládní návrh zákona, který míří do parlamentu, chce po zaměstnancích v letecké dopravě to samé, co od roku 2007 platí pro železničáře - aby plánovanou stávku oznámili dva dny předem a také aby povinně zajistili minimální provoz. Pro odboráře to je nepřijatelné.

Aerolinky už v předstihu nabídly cestujícím, kteří mají letenky na lety mezi 6. a 9. únorem, bezplatnou změnu termínu letu. Přední francouzská letecká společnost Air France podle agentury ADP dopady stávky na cestující minimalizovala, neboť o stávce věděla už od minulého týdne. Společnost večer sdělila, že dnes zrušila 20 procent svých letů a v úterý jich ruší 30 procent. Air France uvedla, že chce garantovat více než polovinu dálkových letů a 70 procent letů na krátké vzdálenosti. Nízkonákladová letecká společnost easyJet dnes musela zrušit už pět letů.

Francouzskou stávku pocítí i cestující z Prahy

Z Prahy do Francie se dnes létá normálně. Rušení letů čeká cestující až zítra. „Na dnešek má společnost Air France na Letišti Praha plánováno celkem pět letů, tři z nich jsou do Paříže a dva do Lyonu. Žádný z nich nebyl zrušen. Zrušeny však byly dva lety do Paříže, a to zítra s tím, že cestující o tomto faktu byli informováni a byli během víkendu převedeni na lety jiné společnosti,“ informovala mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Francouzskému národnímu dopravci nabídla pomoc sesterská společnost Českých aerolinií Holidays Czech Airlines, uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Pro případnou výpomoc poslala firma v neděli večer na pařížské letiště Orly jeden Airbus A320 včetně posádky. ČSA a Air France na linkách mezi Českem a Francií spolupracují na základě takzvaného sdílení kódu.

Přesné informace a podmínky pro přebookování letenek poskytnou prodejní místa, kde si klienti letenky zakoupili (prodejci letenek, cestovní kanceláře), nebo přímo letecké společnosti Air France, ČSA nebo SmartWings. „Už nyní platí, že letenky na dny stávky lze změnit bez poplatku,“ poznamenal viceprezident Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.