Připravte se na zpomalení růstu, varuje Čínu MMF

Peking -  Mezinárodní měnový fond (MMF) upozornil Peking, že kvůli prudkému hospodářskému útlumu v Evropě by mohlo dojít ke snížení tempa růstu čínské ekonomiky téměř o polovinu. Čínská vláda by tak měla být připravena spustit rozsáhlá opatření na podporu ekonomického růstu.

„Oživení světové ekonomiky je ohrožováno rostoucím napětím v eurozóně a křehkou situací v dalších oblastech,“ uvedl MMF. Světová banka již minulý měsíc Čínu a další rozvíjející se země vyzvala, aby se připravily na hospodářské šoky, které mohou být vážnější než v době finanční krize v roce 2008.

MMF předpokládá, že čínská ekonomika v letošním roce stoupne o 8,2 procenta. Tato prognóza by však podle fondu mohla být v případě eskalace dluhové krize v eurozóně snížena až o čtyři procentní body. V loňském roce vzrostla čínská ekonomika o 9,2 procenta.

Čína minulý týden naznačila, že zvažuje mnohem větší pomoc eurozóně, než dávala dosud najevo. Čínský premiér Wen Ťia-pao po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl, že v úvahu připadá větší angažovanost jak v Evropském fondu finanční stability (EFSF), tak v chystaném Evropském stabilizačním mechanismu (ESM).