Odborníci hlásí velký návrat akciových investic

Washington - Akcie jako nejlepší investice. Takový je zatím letošní názor světových investorů. Kdo na začátku roku věřil americkým technologiím, neprodělal, celý sektor totiž přidal přes osm procent. Daří se ale i jiným, hlavně komoditám v čele se stříbrem.

Zlepšující se stav americké ekonomiky a větší důvěra v evropské trhy je podle odborníků jasný signál k velkému návratu investování do akcií. Od začátku roku se tak daří jak evropským, tak americkým. V zámoří se kromě technologií nejvíc daří bankám.

„Finanční sektor těží z toho, že Evropská centrální banka snížila riziko kolapsu v evropském finančním sektoru s negativními dopady do světového finančního sektoru,“ říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Letošní jedničkou komodit je stříbro, následuje pomerančový koncentrát

Rychlý růst na začátku roku může ale být nebezpečný, až dojdou dobré zprávy, akcie mohou rychle klesnout. To ale nemusí platit u komodit, kde je letošní jedničkou zatím stříbro, kterému dýchá na záda trochu exotická investice, pomerančový koncentrát.

Daří se i průmyslovým kovům v čele s mědí. I přes rizika spojená s Íránem zatím nezdražuje ropa. Roste ale rozdíl mezi cenou americké a severomořské ropy, barel Brentu stojí okolo 110 dolarů.

Investoři se ve velkém vracejí k akciím (zdroj: ČT24)

Od začátku roku je taky patrné zklidnění na trhu s evropskými dluhopisy. Jejich výnosy u problémových zemí klesají, čemuž pomáhají nákupy dluhopisů Evropskou centrální bankou. Investoři proto budou už ve čtvrtek napjatě sledovat její rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb.