Odměny pro zaměstnance přestávají být samozřejmostí

Praha – V posledních čtyřech letech ubývá lidí, kteří kromě pravidelné mzdy dostávají během roku i další peněžní odměny. Jen loni o ně přišla desetina těch, kteří na ně byli dřív zvyklí. Firmy šetří hlavně na méně kvalifikovaných profesích, naopak podpořit se snaží nejvyšší management a obchodníky.

Čím větší firma je, tím štědřejší bývá ke svým zaměstnancům. Odměnou se pak stává třináctý a čtrnáctý plat nebo pravidelné měsíční bonusy. Zatímco v desetičlenné firmě dostaly loni finanční bonusy dva nebo tři lidé, ve společnosti zaměstnávající více než tisíc lidí už to byl skoro každý druhý. „Potřebujeme zaměstnávat ty nejlepší z nejlepších. A samozřejmě k tomu je potřeba zaměstnance správně motivovat,“ říká mluvčí KKCG Dan Plovajko. 

Největší odměny si pravidelně rozděluje management. Průměrnou částku 150 tisíc korun si loni odnesl každý druhý zaměstnanec ve vedoucí pozici. Naopak třeba z truhlářů nebo zedníků dostal bonus jen asi každý desátý a jeho částka průměrně nepřesahovala 10 tisíc korun. Právě v jejich odměnách se škrtalo nejvíce. 

Zaměstnanecké odměny
Zdroj: ČT24

Na pracovním trhu jsou samozřejmostí nejen peněžní bonusy, ale také zaměstnanecké benefity. Oblíbené jsou třeba příspěvky na vzdělání nebo dovolená navíc. Zato méně rády firmy platí svým zaměstnancům například soukromé telefonování. 

Jaroslava Rezlerová, ředitelka firmy Manpower

„Nedokážu si představit, že by zaměstnavatel, který hledá zaměstnance na nové pozice, nenabízel zaměstnanecké benefity. Stravenky nebo nějaká dovolená navíc už jsou běžnou součástí balíčku pro zaměstnance.“ 

Ne každý však na výhody dosáhne. Navíc přibývá nejen lidí, kteří nedostávají žádné zaměstnanecké bonusy, ale také těch, kdo nemají plat vůbec. V prosinci bylo bez práce 508 tisíc lidí.

Vydáno pod