Afrika ostrovem v rozbouřeném finančním oceánu

Pretoria - Evropská dluhová krize nutí investory hledat nové trhy. Čím dál více peněz v posledních měsících míří na ty africké. Jsou poměrně nezávislé na světovém dění, hrozbou je ale jejich úzké zaměření na vývoz surovin. V celém světě se prodalo míň dluhopisů než o rok dříve, africké země ale upsaly o 17 procent více. Což znamená jediné, trh je sice malý, nabízí ale obrovský růstový potenciál.

Afrika dobře vyvázla ze světové ekonomické krize, ale investování na černém kontinentu má i své slabiny. Největší rizika jsou orientace na suroviny a politická nestabilita.

„Co se týče objemu, tak určitě Jižní Afrika je největší, ale zajímavý příklad je i Nigérie, které se i přes domácí politické nepokoje podařilo umístit 500 milionů dolarů za zajímavý úrok, respektive dneska ten úrok nedosahuje ani šesti procent,“ říká Jakub Sýkora, výkonný ředitel SFM Group.

Zájem o africké dluhopisy roste (zdroj: ČT24)

Na investování do afrických dluhopisů musejí mít investoři silný žaludek. Třeba Pobřeží slonoviny loni nesplatilo dluh přes dvě miliardy dolarů kvůli násilnostem spojeným s volbami. Pokud se ale Afrika dokáže vyrovnat s nemocemi a válečnými konflikty, bude podle většiny investorů stejným zlatým dolem jako před několika lety Čína a další rozvojové trhy.