Glencore a Xstrata: Největší fúze v historii komoditních společností

Londýn - Největší fúze komoditních společností je na světě. Postarala se o ni švýcarská společnost Glencore a těžební koncern Xstrata. Rekordní transakce činí 90 miliard dolarů (1,7 bilionu korun) a vytvoří z těchto dvou společností komoditního obra, který bude aktivní na poli těžby surovin, zemědělských plodin i na trhu s těmito komoditami.

Transakce bude provedena formou akciového převodu. Firmy si tedy vymění akciové podíly, v penězích si nic platit nebudou. Akcionáři Xstraty dostanou za každou svou akcii 2,8 akcie Glencoru. Podniky dohodu popisují jako sloučení rovných.

Ze Švýcarska do celého světa

Glencore je už teď největším světovým obchodníkem s komoditami. Naproti tomu Xstrata se angažuje v těžbě kovů a dalších surovin. Obě firmy sídlí ve Švýcarsku, pohybují se ale po celém světě.

Proti fúzi brojí především hlavní akcionáři Xstraty

Minimálně dva z deseti největších akcionářů společnosti Xstrata podle agentury Reuters tvrdí, že budou na valné hromadě hlasovat proti návrhu. Pokud by se jim podařilo přesvědčit i další vlastníky, z celé dohody ještě může sejít. Nespokojenost s navrženým výměnným poměrem dala najevo společnost Standard Life Investments a také společnost Schroders.

„Jsme v naprosté shodě se Standard Life, naším záměrem je udělat totéž. Je to famózní transakce pro Glencore, zřejmě i dobrý obchod pro management Xstraty, nicméně pro hlavní akcionáře Xstraty v tom nic dobrého není,“ říká Richard Buxton ze společnosti Schroders.

Pokud má návrh projít, bude s ním muset souhlasit 75 procent akcionářů Xstraty. Pokud se firmy sloučí, výkonný ředitel Xstraty Mick Davis by se měl stát výkonným ředitelem nově vytvořené skupiny. Šéf Glencoru Ivan Glasenberg by pak byl zřejmě prezidentem společnosti. Glasenberg máv Glencoru 15,8 procenta akcií.

Vydáno pod