ČEZ získá 1,5 miliardy na snížení emisí a povolenky zdarma

Praha - ČEZ dostane z fondů Evropské unie dotaci ve výši jeden a čtvrt miliardy korun. Použije ji na snížení emisí oxidu dusíku na severu Čech, Mělnicku a Ostravsku. Dalších 222 milionů získá ze státního rozpočtu, protože členské státy mají povinnost evropské dotační programy spolufinancovat. Proti dotacím pro nejziskovější českou společnost protestují ekologičtí aktivisti, podle kterých dotace přispějí jen k prodloužení životnosti zastaralých uhelných elektráren. Píšou o tom Lidové noviny.

Elektrárenská společnost ČEZ a její dceřiné podniky Severočeské doly a Teplárna Trmice získají dotace ve výši jedna a čtvrt miliardy korun od Evropské unie. Společnost ČEZ v lednu uspěla při přidělování dotací z operačního programu Životní prostředí, kde se rozdělovalo 1,5 miliardy korun. „Vzhledem k lokalitám, kde se dotace čerpají, jde zcela jasně o naplnění primárního zájmu poskytovatele dotací, tedy o urychlené a maximální snížení emisí s cílem zvýšené ochrany obyvatel v okolí zdrojů znečištění,“ komentoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. 

Díky evropské dotaci může společnost investovat méně svých peněz do snížení emisí oxidu dusíku z elektráren Počerady, Mělník, Dětmarovice a Tisová i z teplárny v Trmicích. Další peníze budou směřovat do snížení prašnosti provozů Severočeských dolů, které ČEZ ovládá.

Proti dotacím pro ČEZ protestují ekologičtí aktivisté. „To vše se děje v situaci, kdy čím dál víc obyčejných lidí končí kvůli vládním škrtům na sociálním dně. Miliardy na dotace pro nejbohatší českou firmu nakonec ministři vždycky někde zázračně najdou,“ uvedl Jan Rovenský z české kanceláře Greenpeace. Podle něj evropské dotace paradoxně přispějí jen k prodloužení životnosti neekologických a zastaralých uhelných elektráren.  

Velcí znečišťovatelé dostanou podporu dokonce dvakrát

Příspěvek z veřejných peněz údajně získají i další velké a ziskové podniky, například ArcelorMittal Ostrava, Elektrárny Opatovice nebo teplárenská skupina Dalkia. Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku upozornila, že ČEZ i další velcí znečišťovatelé dostanou podporu dvakrát. Právě na tyto investice totiž získají od roku 2013 část přídělu emisních povolenek zdarma.