Itálie neměla plyn, tamní elektrárny jely na ropu

Řím – Itálie dnes čelila kritické situaci kvůli sníženým dodávkám plynu z Ruska a přijímala nouzová opatření. Poté se však propad dodávek do země zmírnil, jak uvedl operátor italské plynovodní sítě Snam a energetická společnost ENI, která předpokládá návrat k normálu o víkendu. Itálie, která odebírá z Ruska necelou třetinu své spotřeby plynu, v pondělí označila situaci v dovozu za kritickou a aktivovala krizová opatření.

Podle údajů transportní sítě Snam dostávala Itálie dnes z Ruska objemu plynu odpovídající 94,3 milionu krychlových metrů, což bylo 10,8 procenta pod požadovanou úrovní. V pondělí deficit dodávek dosáhl 17 procent. ENI agentuře AP sdělila, že dodávky plynu z Ruska byly dnes 16–17 procent pod normálním stavem proti 21 procentům v pondělí.

Méně plynu do fabrik a elektráren

V Itálii se v pondělí začal scházet krizový výbor, který přijal kroky zaměřené na udržení dodávek k vytápění domácností. Výbor nastolil krizová pravidla, v jejichž rámci může přerušovat dodávky průmyslovým odběratelům, a elektrárny musí přejít dočasně z plynu na ropu. Italský ministr průmyslu Corrado Passera kolem poledne uvedl, že považuje situaci za velmi vážnou. 

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom začal před týdnem omezovat dodávky do evropských zemí. Itálie je závislá na dovozu plynu z téměř 90 procent a v roce 2010 se na italské spotřebě podílel asi třetinou plyn z Ruska a další třetinou plyn z Alžírska.

Dodávky zemního plynu z Ruska do Evropské unie se během víkendu zlepšily, stále však zůstávají pod běžnými úrovněmi. Řecko, Bulharsko, Rakousko, Maďarsko a Polsko hlásí, že přísun je na běžné úrovni. Do Rumunska, Německa a Itálie plyn sice proudí silněji, stále ale ještě není na optimu.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Jaká je situace v Česku

Čeští odběratelé podle dovozce plynu RWE díky plným zásobníkům žádný nedostatek nepociťují. Mluvčí českého dovozce plynu RWE Martin Chalupský sdělil, že dodávky plynu z Ruska do Česka putující přes Ukrajinu a Slovensko se proti minulému týdnu mírně zvýšily, stále jsou však ve srovnání s normálem nižší zhruba o 20 procent. Kromě východní cesty putuje do ČR ruský plyn severním plynovodem Nord Stream.

„Celkovou spotřebu doplňujeme těžbou ze zásobníků, které jsou ke dnešnímu dni naplněny stále na více než 70 procent,“ tvrdí Chalupský.

Gazprom přiznává, že mu zásobování činí problémy

Ruský plynárenský gigant Gazprom podle tisku o víkendu připustil, že není s to momentálně plnit zvýšené objednávky na dodávky plynu do Evropy, vyvolané abnormálně silnými mrazy, protože přednost má ruský trh. Současně však ujistil, že dříve dohodnuté kontrakty se západními odběrateli plní.

Plynová předávací stanice
Zdroj: ČT24