Česko loni přivítalo rekordní počet turistů

Praha – Do České republiky loni přijelo 12,91 milionu návštěvníků, což bylo meziročně o 5,7 procenta více. Počet přenocování hostů v tuzemských ubytovacích zařízeních se zvýšil o 3,5 procenta na 38,2 milionu. Nejvíce přibylo hostů ze zahraničí, a to o 7,9 procenta. Tuzemských návštěvníků přijelo více o 3,4 procenta, počet jejich přenocování ale meziročně poklesl o 1,1 procenta. Dnes to uvedl Český statistický úřad.

„Loňský rok byl z hlediska příjezdů historicky vůbec nejlepší. Přispěla k tomu zlepšená ekonomická situace a v neposlední řadě berou turisté cestovní ruch jako svoji výzvu,“ komentoval čísla Jaromír Beránek, analytik společnosti Mag Consulting. Počet turistů, kteří k nám přijeli, byl historicky největší, ale počet přenocování nikoliv. „V počtu strávených nocí byl úspěšnější rok 2008. To znamená, že domácí i zahraniční hosté u nás zůstávají stále kratší dobu. Nemůžeme tomu výrazným způsobem čelit, je to celosvětový trend,“ uvedl Beránek.  

Cestovní ruch loni navázal na růst z předchozího roku, kdy se zlomil trend neustálého poklesu návštěvnosti trvající od roku 2008. Ve čtvrtém čtvrtletí do hromadných ubytovacích zařízení podle ČSÚ přijelo celkem 2,7 milionu hostů, meziročně o pět procent více. Větší nárůst úřad zaznamenal u zahraničních návštěvníků, kterých přijelo o 5,7 procenta více, hostů z Česka se v poslední čtvrtině roku ubytovalo o 3,9 procenta více. 

Česko láká hlavně Němce a Rusy

„Poměr hlavních příjezdových destinací se nezměnil. Stále k nám přijíždí nejvíce Němců, za loňský rok jich přijelo 1 422 000. Velmi potěšitelný je počet turistů z Ruska, kterých přijelo 577 000, o 34 procent více než loni,“ řekl Beránek. Celá řada západoevropských zemí měla zvýšený index. Z deseti nejpočetnějších skupin hostů se nejvíce zvýšil počet příjezdů návštěvníků ze Španělska (o 34,8 procenta), Slovenska (o 12,2 procenta) a Francie (o 11,2 procenta), naopak hostů z Rakouska přijelo o 7,6 procenta méně.

Mezi Prahou a regiony se rozevírají nůžky

Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura upozornil, že absolutním lídrem je z hlediska celkových čísel Praha, kterou navštěvuje 65 procent všech zahraničních turistů.

Tomio Okamura, Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:

„Je vidět, že se stále rozevírají nůžky mezi Prahou a regiony. Tato čísla ukazují na obrovskou a klíčovou bolest našeho cestovního ruchu, a tím je fakt, že se většina turistů koncentruje dlouhodobě pouze do Prahy, jelikož české regiony nejsou schopné nabídnout skutečně atraktivní vysoký standard služeb a společensko-kulturního vyžití.“   

Takovou koncentraci turistů pouze do hlavního města nemá podle Okamury žádná vyspělá západní země, neboť ve vyspělém světě návštěvnost mnohem více sahá do regionů. „Výsledně jsou pak v případě České republiky nevyspělé regiony značnou brzdou celkového rozvoje cestovního ruchu, kdy naší zemi kvůli tomu navštěvuje v průměru čtyřikrát méně zahraničních turistů než sousední stejně velké Rakousko,“ uvedl.

České památky pod UNESCO
Zdroj: ČT24

Turisté žádají luxus

V pětihvězdičkových hotelech se ubytovalo o 9 procent více turistů, ve čtyřhvězdičkových o dvanáct procent více. Největší nárůst počtu turistů v loňském roce zaznamenal Středočeský kraj a Praha, kam meziročně přijelo o 8,2 procenta návštěvníků více. O 4,4 procenta se naopak meziročně snížila návštěvnost Pardubického kraje. V počtu přenocování zaznamenaly největší růst Praha a Vysočina, shodně o devět procent. O 8,4 procenta se počet přenocování snížil v Pardubickém kraji. 

„Rok 2012 se na optimistické vlně nepoveze, možná dojde k mírnému poklesu. Ale bude to rok, který bude patřit k těm nejlepším,“ dodal Beránek.