Daňové úniky stát ročně připraví až o 30 miliard

Praha - Stát ročně kvůli daňovým únikům přichází podle odhadů o 25 až 30 miliard korun. Z toho deset až 15 miliard činí daňové úniky související s daní z přidané hodnoty a pět až osm miliard s podvody kolem pohonných hmot. Informoval dnes o tom generální ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek. Nově podle něj vedle DPH a pohonných hmot pozoruje daňová správa nárůst podvodů v souvislosti s dovozem dřeva.

„To číslo se špatně odhaduje, nikdo ho přesně nezná a je otázka, co označíte za daňový únik,“ uvedl k odhadům. Záleží podle něj, zda se mezi úniky zařadí i kroky plátců na hraně legislativy, kde není možné striktně jejich postup za daňový únik označit.

Stát trápí hlavně úniky v oblasti pohonných hmot

Knížek uvedl, že daňová správa opět letos ve spolupráci s celníky chystá kontrolní akce zaměřené především na pohonné hmoty. „Pokud se ale nepodaří z Bruselu získat některé výjimky na některá ustanovení zákona o DPH, například na reverse charge, tak ten boj bude obtížný a určitě nebude levný,“ uvedl. Mechanismus reverse charge spočívá v tom, že DPH státu nepřiznává prodejce, ale odvádí ho ten, kdo si zboží nebo službu kupuje. Problém s pohonnými hmotami je podle Knížka sice české specifikum, s jinými komoditami mají ovšem problém v celé EU. „Brusel si je toho vědom a dokonce začíná pracovat na zelené knize DPH,“ uvedl šéf daňové správy.

Jan Knížek
Zdroj: ČT24

Od roku 2009 dodneška daňová správa doměřila na daních především při obchodování s pohonnými hmotami více než 14,5 miliardy korun. „Každý rok je to něco kolem pěti až šesti miliard korun na doměřené dani. Pohonné hmoty z toho přitom dělají 50 až 60 procent,“ uvedl Knížek. Ve skutečnosti se podle jeho dřívějšího vyjádření pro pořad Otázky Václava Moravce podařilo vybrat podstatně méně - jen stovky milionů korun.

Již dříve vedle pohonných hmot evidovala daňová správa například problémy s textilem, šrotem nebo zlatem. „V tuto chvíli si myslíme, že další oblíbenou komoditou je dřevo, které se sem dováží, a to z Bulharska a Rumunska. Kulatina se měří na kubické metry a nepoznáte, zda to nebylo dovezeno dvakrát,“ vysvětlil Knížek. Rovněž připomněl boom fotovoltaických elektráren, kdy se zvýšily počty podvodů se solárními panely dováženými z Číny.

Snaha zabránit daňovým únikům komplikuje celý systém

Daň z přidané hodnoty je přitom podle Knížka velmi jednoduchá daň na správu i výběr. „Platí to ovšem pouze za předpokladu, že jsou všichni poctiví,“ upozornil. Jak se stát snaží zabránit podvodům, systém daně se stále více komplikuje a je pro plátce administrativně náročný. „A paradoxně se tak systém výběru DPH stává složitějším než výběr přímých daní,“ dodal Knížek.