USA se chtějí pokusit snížit ztráty investorů z paniky na trzích

New York – Americká Komise pro cenné papíry (SEC) chystá kontroverzní plán na stabilizaci fondů peněžního trhu – odvětví, které má hodnotu zhruba 2,7 bilionu dolarů (50,7 bilionu korun). Záměr v něm není populární, protože by prý investory připravil o zisky. Cílem plánu, s nímž komise přichází více než tři roky po pádu banky Lehman Brothers a vypuknutí finanční krize, je co nejvíce snížit ztráty pro akcionáře v případě další paniky na trzích.

Návrh SEC by dopadl jak na fondy, tak investory. Fondy, které investují do krátkodobých nástrojů, by si musely vytvořit kapitálové rezervy podle jedné ze tří nových metod. Investoři, kteří budou chtít prodat všechny své podíly ve fondech najednou, dostanou 95 procent svých peněz okamžitě, zbytek až po 30 dnech.

„Fondy peněžního trhu jsou náchylné k náhlým hromadným výběrům vkladů a nečekanému zhoršení kvality jejich aktiv. Potřebujeme proto pokročit s konkrétními návrhy řešení těchto strukturálních rizik,“ uvedla předsedkyně komise Mary Schapirová.

Wall Street
Zdroj: ČT24

Správci fondů hrozí žalobami

Firmám spravujícím fondy peněžního trhu se ale navrhovaná opatření nelíbí. Šéf fondu Federated Investors s aktivy v hodnotě 255,9 miliardy dolarů Christopher Donahue například uvedl, že se hodlá s komisí soudit, pokud nová pravidla zasáhnou do podnikání jeho firmy. „Uděláme všechno, co bude v našich silách, abychom na to zaútočili,“ řekl.

Fondům se například nelíbí, že podle nových pravidel by si musely vytvořit kapitálové rezervy, a to buď z vlastních prostředků, z akcií a dluhopisů anebo od podílníků. Upozorňují na to, že vzhledem k poklesu zájmu investorů o fondy peněžního trhu po roce 2008 by musely o peníze na rezervy žádat podílníky, což by dále snížilo jejich zisky. „Když vám někdo štědře dá vybrat, jakým způsoben chcete umřít, tak to vlastně žádná volba není,“ podotkl Donahue.

Kontroverzní je pro fondy i pravidlo, podle něhož by investoři nemohli 30 dní nakládat s částí svých prostředků. Podle fondů by jejich klienti v čase krize nemohli rychle vybrat své peníze, což by prý jejich důvěru nezvýšilo, ale naopak snížilo. Podle Komise pro cenné papíry by ale fondy díky držení části hotovosti zákazníků nemusely mít tak vysoké rezervy.

K reformě mají výhrady i členové komise

Plán nicméně může narazit i v Komisi pro cenné papíry. Podle deníku The Wall Street Journal mají tři z pěti jejích členů výhrady k dalším reformám pro fondy peněžního trhu. Pro schválení návrhu jsou přitom potřeba právě tři hlasy.

Když se v září 2008 zhroutila banka Lehman Brothers, znamenalo to ztráty pro fond Reserve Primary, který vlastnil dluhopisy tohoto finančního ústavu. Když se investoři dozvěděli, že fond je na mizině, kvapně opustili jak Reserve Primary, tak další fondy. Panika se zmírnila, až když americká vláda a centrální banka slíbily fondům podporu.

Komise pro cenné papíry již v roce 2010 přijala zásadní reformy odvětví. Například zpřísnila pravidla pro druhy cenných papírů, které fondy mohou držet. Fondy také musely držet dostatečné množství hotovosti. Podle Schapirové jsou ale potřeba další pravidla.

Vydáno pod