Švejnar: Ekonomika ČR by mohla propadnout až o 0,5 procenta

Praha – Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) odhaduje, že česká ekonomika bude v letošním roce stagnovat nebo klesat. Pokles by mohl dosáhnout až 0,2 procenta. Ekonom CERGE-EI Jan Švejnar připustil dokonce pokles o 0,5 procenta. Tyto prognózy vyznívají pesimističtěji než predikce České národní banky a ministerstva financí.

„Vývoj v roce 2012 bude velmi citlivě záviset na vývoji v ekonomikách našich hlavních obchodních partnerů. Pokud západní Evropa opět vstoupí do recese, českou ekonomiku pokles nemine také,“ uvádí odhady IDEA. Vývoj hospodářství ale komplikuje také neochota domácností utrácet. Spolu s nimi šetří i firmy. Česko si tak podle Jana Švejnara a institutu IDEA může nechat o růstu jen zdát.

Jan Švejnar

„Zatím jsme na takové té negativní nule, jak my tomu říkáme. To znamená 0 až minus 0,5 procenta.“

S vývojem české ekonomiky může zamíchat i případný návrat některé ze zemí eurozóny k národní měně. Nejčastěji se v tomto ohledu hovoří o Řecku. „Obecně se očekává, že pokud by odešla jedna nebo dvě země, tak bychom zažili asi kratší, ale hlubší recesi v porovnání s tím současným odhadem. Pokud by se EU rozbila jako celek, pak by nás čekala dosti hluboká recese. Hlubší, a to výrazně, než jakou jsme zažili v roce 2009,“ varoval ekonom Vilém Semerák.

ČNB i ministerstvo financí jsou v prognózách optimističtější

Česká národní banka ve své prognóze odhaduje letos stagnaci ekonomiky a příští rok růst ekonomiky o 1,9 procenta. Ministerstvo financí počítá letos se stagnací ekonomiky, respektive s mírným růstem hrubého domácího produktu o 0,2 procenta. Ještě při sestavování rozpočtu na letošní rok ovšem počítalo s růstem o 2,5 procenta. Je tak zřejmé, že stát bude muset šetřit víc, než čekal. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) bude třeba dodatečně škrtnout kolem 26 miliard korun.

Švejnar je v prognóze pro ČR pesimističtější než ministerstvo financí (zdroj: ČT24)

Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu vznikl v roce 2009 jako projekt Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Vede jej Jan Švejnar. Institut působí jako nezávislé myšlenkové centrum (think-thank).

Vydáno pod