Nové jaderné reaktory nepotřebujeme, tvrdí ministr Kuba

Praha – Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba ustoupil od plánů svého předchůdce Martina Kocourka na budoucí výrazný rozvoj jaderné energetiky. Jedna z dosavadních verzí počítala až s 18 novými reaktory do roku 2060. Česko by si tak i nadále mělo vystačit jen se dvěma jadernými elektrárnami, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

„Vyrábět v České republice až 80 procent elektřiny z jádra není z ekonomického hlediska reálné. Nové elektrárny by ani nebylo kde postavit,“ řekl ministr Kuba. Realistická je podle něj dostavba dalších dvou bloků Temelína a prodloužení provozu Dukovan do roku 2035.

Kocourek, který stál v čele resortu do loňského podzimu, zdůvodňoval další rozvoj jádra údajným dramatickým nárůstem spotřeby elektřiny v Česku, mimo jiné kvůli očekávanému rozmachu elektromobilů. Česko také mělo podle předchozích odhadů až třetinu elektřiny vyvážet do zahraničí.

Škrtnuté reaktory prý chybět nebudou

„Ta čísla byla předimenzovaná, máme vyrábět sto procent naší spotřeby, ne dvojnásobek,“ citují HN Jaroslava Míla, bývalého šéfa společnosti ČEZ, který při vyjednávání s ministerstvem zastupoval Svaz průmyslu a dopravy. To podle listu znamená, že škrtnuté reaktory nebudou chybět, Česko by je totiž vůbec nepotřebovalo.Kuba nechtěl zatím přesnější rozložení zdrojů komentovat.

Nová energetická koncepce má být hotová v červnu. Proti dříve prezentovaným návrhům protestovalo již několik firem, mezi nimi například plynárenská společnost RWE. Podle ní by měl materiál počítat s větším využitím plynu především v teplárenství.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které má přípravu koncepce v gesci, několikrát zdůraznilo, že šlo dosud o pracovní verze a konečná podoba materiálu zřejmě ještě dozná několik změn. Vláda měla původně koncepci posoudit do konce loňského roku. Schválení nové koncepce se oddaluje již několik let a různé skupiny se v ní snaží prosadit své zájmy.