Air France ruší 40 procent dálkových letů

Paříž – Francouzská společnost Air France předpokládá, že kvůli pokračující stávce pilotů a dalších zaměstnanců zruší až 40 procent dálkových letů a 30 procent kratších letů. Zaměstnanci stávkují proti chystanému zákonu, který jim má zabránit stávkovat tak, jak to činili dosud.

Dnešní omezení letů Air France se dotklo i pasažérů cestujících z Prahy. „Byl zrušen jeden let do Paříže a jeden do Marseille,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí s tím, že všem postiženým cestujícím byla nabídnuta náhradní spojení buď jiným letem Air France nebo s Českými aeroliniemi, které francouzskému dopravci poskytly už druhé letadlo včetně posádky patřící sesterské společnosti Holidys Czech Airlines. ČSA a Air France na linkách mezi Českem a Francií totiž spolupracují na základě takzvaného sdílení kódu.

Stávkovat se bude ještě celý čtvrtek

Zaměstnanci leteckých společností ve Francii přerušili v pondělí práci, čímž protestují proti návrhu zákona, který má zpřísnit podmínky pro stávky v tomto odvětví. Protest by měl trvat až do čtvrteční noci. 

Air France doporučuje cestujícím, aby odložili veškeré lety plánované na období stávky. Francouzský list La Tribune s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že firma přijde kvůli stávce denně o zhruba 15 milionů eur (zhruba 373 milionů korun). Tato částka přitom nezahrnuje náklady na odškodnění cestujících. 

Francouzský Senát se bude v příštích dnech zabývat návrhem zákona, podle kterého mají zaměstnanci leteckých společností oznámit záměr stávkovat s předstihem alespoň 48 hodin. Státní tajemník na ministerstvu dopravy Thierry Mariani prohlásil, že vláda neustoupí. Projednávaný návrh zákona umožní přepravcům naplánovat minimální služby namísto toho, aby v den stávky teprve zjišťovali, kolik lidí nepřijde do práce.

Vydáno pod