GM prý uvažuje o uzavření dalších továren Opelu

Rüsselsheim – Americká automobilka General Motors chystá pro své ztrátové evropské aktivity nový restrukturalizační plán, do kterého by mohlo patřit i uzavření dalších továren divize Opel. Informaci přinesl list Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Ovšem závodní rada Opelu takovéto informace popírá, uvedla agentura DPA.

„Nezaregistroval jsem žádné známky toho, že by GM plánovala porušit stávající dohody, které s námi uzavřela,“ prohlásil šéf závodní rady Wolfgang Schäfer-Klug. Tyto dohody vylučují zavírání továren a propouštění zaměstnanců až do roku 2014.

Přesto podle listu Wall Street Journal GM zvažuje uzavření závodů Opelu v německém městě Bochum a britském městě Ellesmere Port. Německá továrna zaměstnává přes tři tisícovky lidí a britská o třetinu méně.

Za první tři čtvrtletí loňského roku prodělala automobilka GM v Evropě 580 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun). Ztráta nicméně klesla o více než polovinu ze zhruba 1,2 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Celoroční výsledky hospodaření zveřejní GM příští týden.

Desátá generace Opelu Astra
Zdroj: Opel/www.opel.com

Automobilka Opel se v nedávné době dostala do existenčních problémů a skupina GM chystala její prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel vlastními silami restrukturalizovat. Opel již v rámci restrukturalizace podle agentury DPA uzavřel továrnu v belgických Antverpách a zrušil osm tisíc ze 48 tisíc pracovních míst.