Monti: Evropa nebude pěkné místo pro život

Řím - Pokud si Evropa nevyřeší problémy s ekonomickým růstem a s tím, jak se vyrovnat s porušováním společných pravidel zeměmi EU, nebude se v ní v následujících pěti letech dobře žít. Dle italského premiéra Maria Montiho se musí unie domluvit na jasných podmínkách fungování fiskálního paktu, který nyní leží i na stole české vlády. Důležitou otázkou jsou i přísnější sankce vůči zemím, které se nechovají podle daných pravidel.

Je nutné vyměnit nečinnost za jednání a zpřísnit dohled nad zeměmi

Premiér varuje Evropu před vývojem směřujícím k problémům. Začíná však u sebe doma, v Itálii, kde se snaží prosadit tvrdé reformy a seškrtání rozpočtů za účelem vytvoření nových pracovních míst a snížení zadluženosti. Bude to však bolet. Těžkou zkouškou bude změna zákoníku práce, na který jsou Italové extrémně citliví, před deseti lety kvůli snaze o jeho změnu svrhli vládu.

Do konce března by měla italská vláda zavést nová pravidla pro najímání a propouštění zaměstnanců, aby se zlepšila flexibilita práce. To by bylo lepší jak pro firmy, které budou moct nekvalitně pracující lehce propustit, tak pro nezaměstnané, kteří budou mít k dispozici více pracovních míst.