Unipetrol se loni propadl do ztráty 2,8 miliardy korun

Praha - Petrochemický holding Unipetrol se v loňském roce propadl do ztráty 2,806 miliardy korun po předloňském zisku 937 milionů korun. Tržby firmy vzrostly na 97,4 miliardy korun z 85,97 miliardy korun v roce 2010. Společnost to oznámila na svých webových stránkách.

„Náš obor byl tvrdě zasažen složitou situací vnějšího ekonomického prostředí, kvůli které se potýkáme se sníženou poptávkou po motorových palivech a dalších rafinérských produktech,“ uvedl dnes generální ředitel Unipetrolu Piotr Chelminski, podle kterého se Unipetrol snaží na tuto nepříznivou situaci reagovat snižováním fixních nákladů a optimalizací výrobních kapacit. „Nyní například realizujeme užší obchodní propojení Parama a Unipetrolu RPA,“ podotkl Chelminski.

Podle člena představenstva a finančního ředitele Unipetrolu Mariusze Kedry je zatím předčasné hovořit o vývoji holdingu v letošním roce. "Zatím jsme neodsouhlasili rozpočet na letošní rok. Jsme svědky toho, že lednový vývoj podle našeho názoru není reprezentativní
pro celý rok, takže se k plánům na rok 2012 musíme vrátit až po prvním čtvrtletí, kdy naše dozorčí rada schválí rozpočet," řekl Kedra, který se obává i hospodářské situace v Evropě.
Výsledky za čtvrté čtvrtletí byly podle analytika Tomáše Sýkory z Patria Finance mnohem slabší, než se očekávalo.

Tomáš Sýkora, Patria Finance:

„Hlavními důvody jsou vyšší odpisy u aktiv Paramo a emisních povolenek CO2 a vyšší ztráty nejen v rafinaci, ale i v petrochemii.“

Pardubická rafinerie Paramo uzavřela počátkem prosince provoz atmosférické a vakuové destilace ropy a 10. prosince provoz hydrogenačního odsíření středních destilátů. Technologická odstávka je plánována přibližně do začátku března 2012, informovala firma již dříve. Důvodem zastavení obou provozů jsou nízké rafinérské marže. Výroby mazacích olejů a asfaltů se opatření nedotklo.   

Unipetrol
Zdroj: ČT24

Unipetrol loni rovněž dokončil pravidelnou odstávku rafinérských a petrochemických zařízení v Litvínově. Celkové výdaje včetně investic činily ve čtvrtém čtvrtletí více než 300 milionů korun. Meziročně nižší byly objemy prodejů rafinérských (pokles o šest procent) a petrochemických produktů (pokles o 15 procent). Nejvíce přispěl k výsledku skupiny maloobchod s provozním ziskem 64 milionů korun.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.