Každý čtvrtý pražský taxikář nemá čisté svědomí

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zkontrolovala 217 taxikářů a zjišťovala, jak jsou poctiví. Problémy ale byly s každým čtvrtým. Navíc o tom, že jejich nejsnazší obětí jsou cizinci, se přesvědčil i štáb České televize. Ve spolupráci s inspektory provedl dvě stejné zhruba tříkilometrové jízdy, přičemž v pořádku byla jen jedna. Druhá jízda byla dokonce o 370 korun dražší.

Česká obchodní inspekce vyslala do Prahy své kolegy z regionů. Ti nasedli v Berouně na vlakovém nádraží do mezinárodního rychlíku, kde jim byla předána skrytá kamera. Poté zamířili do metropole. Na hlavním nádraží si vypomohli rumunštinou, aby ulovili místního taxikáře. Poté se vydali na desetimininutovou cestu k hotelu. 

Zkušební jízda kontrolorů byla v pořádku, za tříkilometrovou trasu si taxikář naúčtoval 130 korun. Poté se na stejnou cestu ale vydal i štáb České televize, po kterém jiný taxikář žádal 500 korun. Když ale požadovali účet, taxikář si všiml opodál stojících policistů a náhle nechtěl ani korunu.

„Je pravděpodobné, že v případě cizinců dochází k častějšímu porušení jejich zájmů, ovšem ne o všech případech se Česká inspekce dozví,“ říká Miloslava Fléglová, mluvčí České obchodní inspekce. 

Inspekce se na taxikáře zaměřuje dlouhodobě. Loni jejími kontrolami neprošlo 27 procent taxikářů. Někteří své klienty šidili, někteří neměli ani licenci. Nejvyšší pokuty byly v řádech desítek tisíc korun. Současně problémy s taxikáři řeší i magistrát. „Na náš popud bylo loni podáno 55 stížností. Z toho 46 skončilo odebráním licence a 13 se ještě řeší,“ dodala mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská. 

Magistrát chce trestání nepoctivých taxikářů ještě zpřísnit. Navrhuje například, aby bylo možné hříšníkovi zabavit i auto. Zatím se na tom ale neshodl s ministerstvem dopravy. 

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24