Slabá koruna a drahá ropa zdražují zájezdy

Praha - Konec levných dovolených. Některé cestovky nečekaně zdražují kvůli vysokým cenám ropy a slabé koruně. Částky v katalozích se tak už od března mohou vyšplhat až o 15 procent výše. Zájem Čechů o nákup letní dovolené je teď vysoký, pod vidinou zdražování tedy bude možná ještě větší.

Některé cestovní kanceláře zatím se zdražováním vyčkávají, už teď ale mají připravené scénáře s vyššími cenami. Pokud ropa dosáhne 120 dolarů za barel, zdraží například i cestovní kancelář FIRO–tour, na osobu v průměru o 400 až 600 korun.

„Rostoucí ceny ropy na světových trzích nás donutily k tomu, abychom od prvního března výrazně zdražily naše zájezdy na letní sezonu, zdraží se v průměru o 15 procent,“ říká Dan Plovajko, tiskový mluvčí CK Fischer.

„Dneska je vývoj ceny i kurzu tak složitý, že to je opravdu věštění z křišťálové koule. Na druhou stranu zákon chrání klienta před tím, aby mu cestovní kancelář svévolně zvýšila cenu. My můžeme zvýšit cenu pouze právě při zdražení dopravy a maximálně do 20 dnů před odjezdem,“ upozornil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR. Zároveň dodal, že klientů, kteří si už zájezdy na léto zakoupili, se zdražování už nejspíš nedotkne, i když by jim cestovky o doplatek podle zákona říct mohly. „Cestovní kanceláře spíše chrání klienty, kteří jim dali peníze dopředu, a zdražují zájezdy, které se teprve budou prodávat,“ uvedl.

Turisty na first minute lákalo Chorvatsko i Řecko

Češi si na začátku roku kupovali letní dovolenou hlavně do Chorvatska, Turecka a Řecka. Především posledně jmenovaná země, která má kvůli stávkám a demonstracím i problémy s turistikou nabízí výrazné slevy, které dosahovaly v porovnání s uplynulým rokem až pětiny ceny. O stejný přístup se teď snaží i Tunisko.

Češi zatím nakupují dovolenou na léto ve velkém. V porovnání s uplynulým rokem si ji letos na první moment koupilo o 10 až 15 procent víc. Důvodem je i to, že loni bylo nabídek last minutů méně.