Francouzská stávka v letecké dopravě dolehla i na cestující z Česka

Praha – Poslední den stávky francouzských zaměstnanců v leteckém průmyslu zasáhl dnes i lety z Prahy. Z ruzyňského letiště neodletěla dvě letadla Air France do Paříže. Cestujícím společnost nabídla náhradní spojení. Stávka francouzských odborářů trvá čtvrtý den a měla by skončit dnes v noci. Zaměstnanci v pondělí přerušili práci na protest proti návrhu zákona, který zpřísňuje podmínky pro stávky v tomto odvětví.

Cestující ze zrušených letů se nakonec do Paříže dostali. „Volné kapacity dnes nabídly Air France, KLM a ČSA tak, aby to cestujícím, jejichž lety byly zrušeny, vyhovovalo,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Air France doporučila svým zákazníkům, aby odložili veškeré lety plánované na období stávky.

Air France údajně stojí stávka 15 milionů eur denně

Francouzský list La Tribune s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že firma kvůli stávce denně přijde o zhruba 15 milionů eur (zhruba 373 milionů Kč). Tato částka přitom nezahrnuje náklady na odškodnění cestujících.

Air France uvedla, že kvůli stávce zrušila dnes zhruba 35 procent dálkových letů a 25 procent dalších letů. Nejvíce letů bylo zrušeno z nejrušnějšího pařížského letiště Charlese de Gaulla. 

Stávka dnes končí, hrozí ale další protesty

Stávka sice dnes o půlnoci končí, odborový svaz pilotů však již pohrozil dalšími stávkami. Odboráři se v pátek sejdou s ministrem dopravy, kterému mají předložit své námitky k novému zákonu. Podle toho, jak jednání dopadnou, mohly by odbory v příštích dnech obnovit stávky, varoval odborový svaz pilotů SNPL.

Francouzští zaměstnanci leteckých společnosti stávkují proti novému zákonu, kterým se má v příštích dnech zabývat francouzský senát. Podle návrhu mají zaměstnanci leteckých společností oznámit záměr stávkovat s předstihem alespoň 48 hodin. Státní tajemník na ministerstvu dopravy Thierry Mariani prohlásil, že vláda nic nesleví z legislativy, která také umožní přepravcům naplánovat minimální služby namísto toho, aby v den stávky teprve zjišťovali, kolik lidí nepřijde do práce.